Dierenpark Pairi Daiza strijdt tegen ‘oneerlijke’ subsidies

Eric Domb, directeur van het Belgische Dierenpark Pairi Daiza, heeft de verhoudingen in de Belgische dierenparkwereld op scherp gezet. Hij eist stopzetting van subsidies aan de Zoo van Antwerpen en Planckendael, die de concurrentieverhoudingen oneerlijk beïnvloeden. Domb dreigt met een klacht bij de Europese Commissie voor 70 miljoen aan onterechte staatssteun. Dat zou het faillissement betekenen van de twee Vlaamse dierenparken.

Het bad van de heilige olifanten in Pairi Daiza
Het bad van de heilige olifanten in Pairi Daiza

Stichting of bedrijf?
Domb stuurde een brief direct aan zijn collega van de Zoo van Antwerpen waarin hij vraagt om af te zien van verdere oneerlijke subsidies. In een toelichting schrijft Domb: “Als privébedrijf ontvangt Pairi Daiza geen werkingssubsidies maar wel de klassieke overheidssteun die wordt toegekend aan elke onderneming in het kader van de wet op de economische expansie.
De zoo van Antwerpen en Planckendael zijn officieel een vzw (red.: Stichting) In de realiteit oefenen ze echter precies dezelfde activiteiten uit als toen ze nog het statuut van prive- en commerciële onderneming hadden tot in 1985.
De transformatie, in 1985, van de NV Koninklijke Maatschappij voor Zoölogie Van Antwerpen in een vzw met dezelfde naam was enkel bedoeld om het commerciële karakter van zijn activiteiten te verbergen om zo te kunnen genieten van massale subsidies en een faillissement te vermijden.”

Domb heeft een onderzoek laten uitvoeren door advocatenbureau Hogan & Lovell (gespecialiseerd in Europees recht). Daaruit blijkt dat talrijke werkings- en investeringssubsidies in gebouwen en uitrustingen een impact hebben op de toeristische aantrekkingskracht van de Zoo van Antwerpen en Planckendael. Het rapport is volgens Domb bijzonder belastend. Daarbij wordt niet prioritair gefocust op de steun aan instandhoudingswerken van het patrimonium of werken op het wetenschappelijk domein die slechts een klein gedeelte uitmaken van de illegale subsidies waarvan sprake.

Reactie van Zoo Antwerpen
Algemeen directeur Dries Herpoelaert van de Zoo Antwerpen: “We betreuren de uitspraken van Domb en hebben nooit de confrontatie gezocht. Het is jammer dat we niet op een constructieve manier kunnen samenwerken. Wij kijken echter vol vertrouwen naar de toekomst om onze parken verder te laten groeien. En dat wordt duidelijk geapprecieerd: het aantal bezoekers over de eerste drie maanden van dit jaar ligt dubbel zo hoog als vorig jaar. Wij wensen Pairi Daiza overigens veel succes verder.”
Herpoelaert weerlegt de beschuldiging dat de subsidies onrechtmatig zouden zijn. Een nadere toelichting is te vinden op de website: www.zooantwerpen.be

Vlaanderen en Wallonië
Het verhaal wordt nog een bemoeilijkt doordat Pairi Daiza is gelegen in Wallonië en Planckendael en de Zoo van Antwerpen in Vlaanderen. De overheden spelen een belangrijke rol in de verstrekking van de subsidies. De verantwoordelijk Vlaams minister Geert Bourgeois spreekt van een ‘Raar spelletje van Pairi Daiza.’ Toch gaat hij voor de zekerheid juridisch advies inwinnen.

Meer informatie: www.pairidaiza.eu/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *