Hoge temperaturen activeren teken

Mensen die recreëren en werken in het groen, doen er verstandig aan om de tekencheck uit te voeren. Door de zeer hoge temperaturen loopt het verwachte tekenactiviteitsniveau deze dagen sterk op. De voorlichtingscampagne ‘De Week van de Teek’ staat gepland vanaf 7 april, maar is nu al relevant.

Tekenverwachting tekenradar.nl op 11 maart 2014
Tekenverwachting tekenradar.nl op 11 maart 2014

Teken al volop actief
De afgelopen week nam het aantal tekenbeten dat werd doorgegeven op Tekenradar.nl sterk toe ten opzichte van de voorgaande weken. De toename liep gelijk op met de toename van het voorspelde tekenactiviteitsniveau van ‘Minimaal’ naar ‘Gering’. De komende dagen loopt het voorspelde activiteitsniveau in het hele land sterk op als gevolg van de verwachte hoge temperaturen. In het zuidoosten van het land wordt zelfs een paar dagen het niveau ‘Zeer hoog’ bereikt.

Wat te doen?
Het is raadzaam om te controleren op tekenbeten na een dag in het groen. Tijdens de  mooie weersomstandigheden trekken méér mensen het groen in. Daardoor wordt het  risico op een tekenbeet, en het oplopen vande ziekte van Lyme vergroot.
Alhoewel ‘De week van de Teek’ gepland staat voor de week van 7 tot 13 april, is de website met nuttige informatie, nu al bereikbaar: www.weekvandeteek.nl

Wilt u uw gasten en personeel informeren over de risico’s van teken, dan is er op de website van het RIVM een toolkit te vinden met affiches, folders en ondersteuning voor online berichten (teksten en filmpjes):

Meer informatie:
Toolkit teken en lyme van het RIVM
www.tekenradar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *