Verblijfsrecreatie Noord-Veluwe: herpositioneren of transformeren?

In de afgelopen maanden heeft ZKA voor de Regio Noord-Veluwe (RNV) een analyse gemaakt van de verblijfsrecreatieve vraag en het aanbod in de regio Noord-Veluwe. Het uitgevoerde onderzoek geeft een eerste inzicht in aard, omvang en kwaliteit van het verblijfsrecreatieve aanbod op de Noord-Veluwe. De resultaten zijn in oktober en november aan ondernemers en bestuurders gepresenteerd.

huisje veluweVerblijfsrecreatie onder druk
De verblijfsrecreatieve sector heeft het moeilijk, ook op de Noord-Veluwe. De kwaliteit van het aanbod staat onder druk en er is slechts beperkt sprake van vernieuwing van het huidige aanbod. Dit terwijl de wensen van recreanten sterk veranderen en vernieuwen waardoor verbeteren absolute noodzaak is! Ondernemers hebben in een aantal gevallen moeite om hun bedrijf rendabel te houden, waardoor noodzakelijke investeringen uit blijven. De bekende vicieuze cirkel, het dilemma van de verblijfsrecreatieondernemer! De focus in de doorbraak in dit dilemma zal daarbij moeten liggen op versterking van het product. Toerisme is belangrijk voor de regio. Reden om deze sector de volle aandacht te geven.

Resultaten onderzoek gepresenteerd
Uit de resultaten die zijn gepresenteerd, blijkt dat binnen het huidige aanbod de kwaliteit sterk uiteen loopt. Een deel is kwetsbaar, relatief kleinschalig en heeft een vrij traditioneel karakter. Daarnaast zijn de uitbreidingsmogelijkheden door ligging en wet- & regelgeving vaak beperkt. In de huidige situatie kan ongewenst gebruik, zoals (semi-)permanente bewoning, een gevolg zijn van de vicieuze cirkel waarin ondernemers terecht komen. Vraag en aanbod lopen zowel in kwalitatief als kwantitatief opzicht steeds verder uiteen. Het in balans brengen van vraag en aanbod vraagt een herstructurering van het aanbod en een herpositionering van Noord-Veluwe als vakantiegebied. De ondernemers en bestuurders onderschrijven de conclusies en zien vooral kansen. om gezamenlijk met de verblijfsrecreatie aan de slag te gaan.

Vitale Vakantieparken
De acht Noord-Veluwse gemeenten hebben het programma ‘Vitale Vakantieparken’ opgestart: een gezamenlijke aanpak om de kansen en de problemen in de sector breed in beeld te brengen en op te pakken. Het doel van de integrale aanpak is de verblijfsrecreatie een gezonde toekomst-bestendige economische sector te kunnen laten zijn. Bestuurlijk en ambtelijk wordt door alle betrokken overheden nauw samengewerkt bij de ontwikkeling en uitvoering van dit programma. Het programma zet in op een drietal sporen: economische kwaliteit, ruimtelijke kwaliteit en veiligheid en leefbaarheid.

Met dank aan:
Dirk van den Hombergh van ZKA Leisure Consultants, d.vandenhombergh@zka.nl / 06-1501 1561.
ZKA ziet dat in andere regio’s en provincies vergelijkbare vraagstukken spelen. Vaak ontbreekt draagvlak tussen de betrokken organisaties en wordt kennis onvoldoende of niet gedeeld. De voor de Regio Noord-Veluwe uitgevoerde analyse en de gekozen methodiek is daarom zeker ook voor andere regio’s en provincies interessant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *