Effectiever met beeld; animaties

Beelden spelen een steeds belangrijker rol in de communicatie met je klanten. We hebben op deze website al eerder een serie gepubliceerd over de inzet van foto en film. (#recreatiebeeld) Een bijzondere vorm van beeld is; ‘de animatie’. Met dit instrument heb je optimale vrijheid om je verhaal vorm te geven, herkenbaarheid te creëren of een ingewikkeld proces uit te leggen. Leon Leeflang van animatiebedrijf Colored Goods geeft uitleg.

animatieWat is de kracht van een animatie? Leeflang: “Op internet willen bezoekers snel informatie tot zich nemen. Als iemand één minuut op een pagina verblijft, dan is dat lang. Met een animatie kun je in een korte tijd veel uitleggen en makkelijker de aandacht vasthouden.”

Wat is het belangrijkste verschil met de inzet van foto of video? Leeflang “Zeker ten opzichte van de stilstaande foto zijn de voordelen groot. Als je diverse onderwerpen wilt neerzetten, dan wordt een foto vaak te druk. In een animatie kun je de verschillende onderwerpen op een tijdlijn plaatsen. Ze komen dan één voor één voorbij en krijgen allemaal de aandacht. Een mooi voorbeeld is het introfilmpje voor website Pretwerk.nl, waarin de diversiteit van de recreatiesector voorbij trekt; watersport, landelijk gebied, verblijf, pretparken… Ten opzichte van film heeft de animatie als voordeel dat je de animatie makkelijker vanzelf kunt laten starten en in een loop zetten. Ook trekt een goed opgebouwde animatie visueel de aandacht. Een animatie is overigens ook prima te combineren met film. Zoals een intro en outro voor je bedrijfsfilmpjes.”

Pretwerk Introduction from Leon Leeflang | Colored Goods on Vimeo.

(introfilmpje Pretwerk.nl)

Enkele toepassingen:

Intro outro in filmpjes
Filmpjes zorgen voor beleving en worden steeds vaker ingebouwd in internetpagina’s. Vaak worden de filmpjes geplaatst op Youtube of Vimeo. Zulke filmpjes kunnen dan ook makkelijk worden gedeeld op andere pagina’s. Bijvoorbeeld gasten die het bedrijfsfilmpje opnemen op hun Facebookpagina: ‘Hier ga ik heen’. De filmpjes worden daarmee uit de context van uw bedrijf gehaald. Met een mooie intro en outro blijft de bedrijfsboodschap altijd zichtbaar binnen de film. De intro (start van het filmpje) heeft een maximale tijdsduur van 10 seconden. De Payoff (aan het eind) zal maximaal 4 a 5 seconden duren.

Animatie om een complex verhaal uit te leggen
In de meeste niet-recreatiebranches is dit de meest gebruikte toepassing van een animatie. Je kunt met een animatie een complex proces overzichtelijk weergeven. In wetenschapsmuseum Corpus wordt o.a. gebruik gemaakt van animaties om processen in het menselijk lichaam uit te leggen. Door marketeers worden animaties toegepast om de conversie van een website te verhogen. Hoe minder mensen tussentijds afhaken, des te hoger de conversie.

Commercial
Een animatie kan ook van pas komen om producten te verkopen die er nog niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bungalowpark waarvan de verkoop van vakantiewoningen al begint voordat de eerste steen is gelegd. In een animatie kunnen ook foto’s worden verwerkt. De techniek van animatie biedt veel creatieve vrijheid in het weergeven van je boodschap. (zie o.a. de eigen productie  van Disneyland Parijs op youtube, waar volgen Leon nog wel wat aan te verbeteren valt.)

Praktisch
Wil je aan de slag met animaties hou dan wel rekening met een doorlooptijd van zo’n 3 weken. Een goede animatie wordt aangepast aan de uitstraling (visual identity) van je bedrijf en ook de boodschap moet van tevoren goed in kaart worden gebracht.

Met dank aan:
Leon Leeflang
Colored Goods, Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *