Keurmerk voor online veilingsites opgericht

Het onafhankelijke Keurmerk Online Veilen waarborgt per 1 november toezicht op het veilig kopen van producten en diensten door consumenten via internetveilingsites. Dit keurmerk wordt toegekend aan Nederlandse veilingsites die aan een aantal belangrijke voorwaarden zoals betrouwbaarheid en transparantie voldoen. Keurmerk Online Veilen is onder toeziend oog van Thuiswinkel.org in het leven geroepen op initiatief van VakantieVeilingen.nl en BVA Auctions, maar opereert volledig onafhankelijk onder voorzitterschap van retail- en marketingdeskundige Cor Molenaar.

eerlijkonlineveilen-140Regels voor Veilingen
Online veilingsites hebben de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen waardoor de behoefte ontstond om een keurmerk op te richten. Dit keurmerk is bedoeld om consumenten garanties te kunnen bieden op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid. Online veilingsites die het keurmerk dragen, staan namelijk garant voor heldere spelregels, veilig betalen en bescherming van persoonlijke gegevens. Leden die het keurmerk voeren hebben een strenge juridische check moeten doorlopen en worden ieder jaar opnieuw door een onafhankelijke notaris, mr. Th.A. Ritsema van Nysingh Advocaten en Notarissen te Zwolle, en een onafhankelijke toetsende instelling gecontroleerd om hun certificering te behouden. De regels waaraan deelnemende veilingsites moeten voldoen zijn te vinden op www.keurmerkonlineveilen.nl.

“De ontwikkelingen in de online veilingbranche hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Wij ondersteunen het dan ook van harte dat dit keurmerk is opgericht,” stelt Wijnand Jongen, Directeur bij Thuiswinkel.org. “Deze eerste, echt serieuze stap naar zelfregulering toont aan dat de branche volwassen is geworden.”

Onafhankelijkheid
“Door het onafhankelijke Keurmerk Online Veilen in het leven te roepen, willen we de perceptie over online veilingconcepten verbeteren. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het vergroten van het vertrouwen van consumenten in deze branche,” stelt Cor Molenaar, voorzitter van de Stichting Keurmerk Online Veilen. “Door voorwaarden als betrouwbaarheid en transparantie als vereisten te stellen, zal het keurmerk consumenten meer houvast en transparantie bieden. En hoewel VakantieVeilingen.nl en BVA Auctions initiatiefnemers van dit keurmerk zijn, opereert de stichting zelfstandig en onafhankelijk. Enkel dan kan het keurmerk ook volledig tot zijn recht komen.”

Via www.keurmerkonlineveilen.nl kunnen online veilingsites zich aanmelden voor de registratieprocedure voor het keurmerk. Om lid te worden van het keurmerk moet de partij de Gedragsregels Thuiswinkel Waarborg onderschrijven en zich aan de Wet Koop op Afstand en andere wet- en regelgeving houden.

Eén reactie

  1. Dus het thuiswinkel waarborg en de algemene voorwaarden die al 5 jaar actief zijn gaf de consument dus geen vertrouwen en bescherming? De website wordt al 4 jaar op rij verkozen tot website van het jaar maar nu met het extra keurmerk zijn de mensen echt goed beschermd? Onzin, hypocriet, mensen prikken daar doorheen. We hebben al zoveel keurmerken. Het keurmerk online veilen waarvan de enige twee leden toevallig ook de initiatiefnemers zijn… denken die mensen nou echt dat wij als consument gek zijn? 

    Jullie handelen toch onder het landelijk bekende thuiswinkel waarborg?

    Zijn die dan dus niet goed genoeg?

    Daarnaast wordt er dus gesuggereerd dat een veiling site die niet het keurmerk voert maar wel het thuiswinkel waarborg keurmerk niet zorgvuldig zijn bedrijf runt en zijn klanten niet serieus zou nemen. 

    Waarom moet een website die al 5 jaar miljoenen transacties doet nu ineens een extra keurmerk online veilen voeren?

    Het is gewoon bedoeld als extra drempel voor jonge ondernemers om hun markt te betreden. Ze willen het alleenrecht hebben op online veilingen. De  jij niet ik wel mentaliteit. Hoe moet een startende ondernemer nou een register accountant betalen? Of een systeem laten bouwen waar een zogenaamde onafhankelijke notaris, die betaald wordt Door emesa Nederland, toegang tot heeft?

    Geldklopperij en het buiten houden van nieuwe toetreders dat is wat het keurmerk online veilen over gaat. Niets anders. 

    Toevallig de twee grootste spelers op die markt. Keurmerk online veilen de bieder is niet van gisteren. 

    Wat heeft o.a. het deponeren van jaarcijfers gecontroleerd Door een register accountant nou te maken met de veiligheid van een bieder? Jullie zogenaamde regel 10.

    Is 137.000.000 euro omzet niet genoeg Marc Muller?
    Dat is nou de Echte ondernemers mentaliteit…

    tbc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *