Eerste wereldconferentie over Surfparken

Binnen de wereld van attractieparken zijn het vooral de waterparken die nog flink groeien. Binnen dit segment zijn Surfparken een nichemarkt. Op 13 september komen in Laguna Beach Californië betrokkenen bij elkaar die nieuwe Surfparken (willen) ontwikkelen.

Kleinschalige surfattractie
Kleinschalige surfattractie (American Wave Machines)

Wat is een Surfpark?
Op kleinere schaal zijn er in Nederland al diverse attracties geplaatst om op een kunstmatige golf te surfen. Een van de eersten was de Flowrider. Hierin wordt in een relatief compacte waterbak een surfervaring gecreëerd. De techniek heeft zich inmiddels doorontwikkeld en o.a. American Wave Machines is nu in staat om surfgolven te creëren op een veel groter wateroppervlak, en ook tunnelgolven behoren tegenwoordig tot de opties. Hierdoor gaat het surfen steeds meer lijken op ‘het echte’ surfen in de branding van de zee. Bouw daar indoor of outdoor een beach-sfeer omheen met bijbehorende horeca, aankleding en andere attracties, en je hebt een ‘Surfpark’.

Wat kost dat? (toegevoegd op 4-8-2013)
We waren natuurlijk ook nieuwsgierig naar het kostenplaatje van zo’n surfpark. Een indicatie kon Matt Reilly van surf Park Central ons wel geven: “It depends on the technology that you go with be you can expect between 6-15 Million Dollar depending on the size of the park.”

American Wave Machines
American Wave Machines

Surf Park Summit
Onder het motto: “Skaters wilden meer, en kregen skateparken. Surfers willen meer, en krijgen surfparken.” wordt de Surf Park Summit georganiseerd. Deze attractievorm bevind zich nog in de ontwikkelfase. De techniek is volop in ontwikkeling. Maar ook aan het ideaalplaatje op het gebied van uitstraling wordt nog flink gesleuteld. Er zijn vooral veel visualisaties beschikbaar op de website van de Summit, waarin prachtige uitwerkingen staan hoe een surfpark en uit kan komen te zien.

Voorbeeld van een gerealiseerd Surf Park in Dubai:

Impact op de surfsport
De organisatoren van de summit gaan er van uit dat de kunstmatige surfparken een ingrijpende invloed gaan krijgen op de surfsport. Wedstrijden kunnen beter worden ingepland in sportuitzendingen op TV; je bent niet meer afhankelijk van de omstandigheden. Ook kan de surfsport nog beter worden gesitueerd om bezoekers / kijkers te laten meegenieten van de stunts op het water. Daarmee gaat de attractiewaarde van de sport flink omhoog en dat geeft een impuls aan de ontwikkeling van de hele sport.
Doug Palladini over de impact van surparken op de surfsport:

In Nederland?
De Surfparken bouwen voort op de doelgroep die op zee surft en ook buiten het seizoen en onafhankelijk van tijd, weersomstandigeheden en locatie wil surfen. Krijgen wij in Nederland op termijn een surfpark? Of worden hier vooral nog meer nieuwe indoor ski- en schaatshallen gebouwd?

Meer informatie: www.surfparksummit.com
Internationaal online magazine over surfparken: www.surfparkcentral.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *