Veiligheid en hygiëne in horeca in gedrang door crisis

De horeca heeft te lijden onder de economische crisis en dit zorgt voor een toename in goedkopere, minder ervaren en laagopgeleide flexwerkers. Ook wordt er steeds minder vaak adequaat geïnvesteerd in het opleiden van het personeel wat leidt tot verminderde hygiëne, gastvrijheid & veiligheid. Dat blijkt uit onderzoek vanuit Stichting Horeca Onderwijs op basis van navraag bij een groot aantal uiteenlopende horecagelegenheden.

92_schoonmaaksterIn geen enkele sector is het percentage flexwerkers zo hoog als in de horeca. In 85% van de horecagelegenheden bestaat meer dan 25% van het personeelsbestand uit flexwerkers. Bij ruim een derde is dit aantal zelfs hoger dan 50%. Slechts 3 van de 100 flexwerkers hebben bij aanvang van de werkzaamheden een verplichte certificering voor Sociale Hygiëne, HACCP of BHV. Ondernemers nemen het minder vaak op zich om deze tijdelijke krachten op te leiden en laten het veelal aan de werknemers over om voor certificering te zorgen. Ruim 90% van de ondervraagden geeft aan dat de crisis de oorzaak is voor de sterke daling van opgeleid personeel.

Stichting Horeca Onderwijs maakt zich dan ook grote zorgen, met name over de veiligheid. “Er is een enorme toename in provocerend gedrag en drugsgebruik in het uitgaansleven. Met minder gekwalificeerd personeel betekent dat een sterk toenemend risico”, zegt Brenda van Dranen, adjunct-directeur van Stichting Horeca Onderwijs. “Het niet opleiden van personeel kost ondernemers uiteindelijk meer dan dat het oplevert. Opgeleid personeel werkt efficiënter, klantgerichter en weet om te gaan met onveilige situaties.”

Daarnaast kunnen boetes hoog oplopen en bij herhaaldelijk optreden kan de zaak zelfs gesloten worden. Steeds meer zaken worden door de gemeenten gesloten vanwege het niet op orde hebben van de wettelijke eisen.

De volledige onderzoeksresultaten zijn te vinden op www.sho-horeca.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *