Europese financiering voor MKB toerisme en recreatie?

Europese subsidies zijn voor MKB ondernemers vaak een ‘ver van mijn bed–show’. Het tijdrovende proces van aanvragen en daarna de administratieve lasten, schrikt veel bedrijven af. Bovendien; wie kent de weg in deze complexe subsidiewereld? Anderzijds realiseert men zich binnen Europa steeds beter dat het MKB een belangrijke motor is voor de Europese welvaart. De regelingen worden daarom steeds vaker en beter afgestemd op ondernemers. 

eu vlagEuropese fondsen voor recreatie en toerisme
In hoofdlijnen is in de ‘Europa2020- strategie’ vastgelegd waar de subsidies aan besteed worden. Hoofdthema’s tot het jaar 2020 zijn: Kennis & innovatie, duurzaam energiegebruik, klimaatverandering en werk. Projecten die te maken hebben met recreatie en toerisme kunnen daar prima op aanhaken.

Europa gaat voor MKB!
De EU heeft bepaald dat zij vooral het midden- en kleinbedrijf de mogelijkheid wil bieden van Europees geld gebruik te maken. Het MKB is immers een belangrijke, zo niet dé belangrijkste motor om de Europese economie weer op gang te krijgen. Het MKB kan aanvragen doen bij grote fondsen, die bijvoorbeeld betrekking hebben op duurzame ontwikkeling van de regionale economie, het bevorderen van werkgelegenheid, het uitwisselen van kennis of het ontwikkelen van het platteland.

infopaneel wijn(cultuur)landschap; met dank aan de EU.
infopaneel wijn(cultuur)landschap; met dank aan de EU.

Toerisme van grote betekenis
Toerisme is volgens ‘Brussel’ niet alleen economisch van grote betekenis is, maar draagt ook bij aan behoud van de natuur, het landschap, het cultureel erfgoed en aan het welzijn van de burger. Toerisme staat kortom voor groei, werkgelegenheid, duurzaamheid en leefbaarheid.
Brussel wil ook via speciale programma’s ervoor zorgen dat toerisme en recreatie zich verder ontwikkelen. De doelen die ‘Brussel’ met  programma’s in de toeristische sector wil bereiken:

  • – Concurrentiekracht vergroten (vooral t.o.v. andere werelddelen)
  • – De sector duurzamer maken,
  • –  Kwaliteit verbeteren

Zo zijn met EU-subsidie projecten uitgevoerd voor cultureel-, en ecotoerisme, toerisme voor gehandicapten, sociaal zwakke groepen en senioren, duurzaam toerisme en toerisme in het laagseizoen.

Na de zomer; nieuwe richtlijnen
Op dit moment zijn ze in Brussel nog druk bezig om de Europese fondsen en programma’s voor de komende zeven jaren concreet in te vullen. Hoeveel geld er beschikbaar komt is inmiddels bekend: Alleen al voor de zogenaamde structuurfondsen is dat ruim 300 miljard euro! De voorwaarden waaraan projecten moeten voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen, moeten nog worden vastgesteld. Die helderheid ligt pas na de zomer op tafel.

Ondernemerskansen
Ondernemers in de toeristische en recreatieve sector kunnen nu al bedenken of zij de komende periode investeringen gaan doen, waarvoor Europese subsidie als cofinanciering nuttig kan zijn. Alhoewel de exacte voorwaarden nog niet bekend zijn, kan wel worden gesteld dat bepaalde kenmerken van projecten, de kans op subsidie door de EU aanzienlijk vergroten. Dat zijn o.a.:

  1. Samenwerking met minstens twee a drie buitenlandse partners
  2. Cofinanciering; zorg dat je de financiering van het totale project voor minstens 50% zelf, of via andere partijen heb gerealiseerd.
  3. Combinatie van de drie O’s; Ondernemers, Onderwijs en Overheid.
  4. Inhaken op specifieke thema’s die voor de subsidiegever van belang zijn.
  5. ‘Innovatief’ is het toverwoord waarop veel subsidies worden beoordeeld.

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een subsidie? Of hoe u in het oerwoud van regeltjes de juiste keuzes maakt?  Neem dan contact op met een van de ondergetekenden. Zij hebben ervaring met subsidietrajecten en kennen de weg in de Europese regelstructuur.

Zie ook een eerder artikel; EU samenwerking rondom culturele thema’s

Meer informatie:
Henk Letschert, Letschert Advies Europa 06 50 89 61 00 of info@letschertadvies.eu

Léon Jobse, ZKA Consultants & Planners 06 100 15 661 of l.jobse@zka.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *