Flinke groei vrijetijdsindustrie Flevoland

In een tijd waarin het economisch tegen zit is het een ware prestatie dat het aantal toeristische overnachtingen met maar liefst 5% en de bestedingen met 3% zijn gestegen ten opzichte van 2011, aldus gedeputeerde Jan-Nico Appelman. “Samen met ondernemers werken we verder aan het vrijetijdsaanbod van Flevoland en het in beeld brengen van het avontuur dat Flevoland de bezoeker kan bieden. De Provincie Flevoland blijft investeren in de vrijetijdseconomie zodat Flevoland nog aantrekkelijker kan worden voor bewoners, bedrijven en niet onbelangrijk onze bezoekers. Dat zal zich vertalen in mooie cijfers, ook voor de toekomst”.

Veel nieuwe accommodaties op Marina De Eemhof in 2012
Veel nieuwe accommodaties op Marina De Eemhof in 2012

In 2012 vonden circa 2,2 miljoen toeristische overnachtingen plaats in Flevoland. Ten opzichte van 2011 groeide het aantal overnachtingen in Flevoland met 5%. Deze groei is vooral terug te voeren op de bungalowsector. De toeristische overnachtingen vonden vooral plaats in de Randmeren:circa 80% van de overnachtingen werden doorgebracht in de gemeenten Zeewolde (46%) en Dronten (33%) samen. Het aantal dagrecreatieve bezoeken bedroeg circa 13 miljoen. Dit is nagenoeg gelijk aan het aantal dagrecreatieve bezoeken in 2011. Het Factory Outlet Center Batavia Stad is met 2,2 miljoen bezoeken (17% van het dagbezoek) de grootste publiekstrekker van Flevoland.

In 2012 werd door verblijfstoeristen en dagrecreanten in Flevoland ongeveer € 613 miljoen besteed. Veel bestedingen worden gegenereerd door de bezoekers van de grotere attracties zoals Batavia Stad en Walibi Holland maar ook door de bezoekers van bungalowparken, zoals Center Parcs de Eemhof. Het toerisme levert in totaal ruim 7.750 FTE aan werkgelegenheid op. Dit correspondeert met 10.000-11.000 banen. Hiermee heeft de toeristisch-recreatieve sector een aandeel van 6,1% in de totale werkgelegenheid in Flevoland. Ten opzichte van 2011 is de werkgelegenheid gestegen met 2,2%.

De Monitor Toerisme en Recreatie Flevoland geeft inzicht in de economische betekenis van de sector recreatie en toerisme in Flevoland en de ontwikkeling daarvan. De jaarlijkse meting is uitgevoerd in opdracht van de Provincie Flevoland samen met Toerisme Flevoland. De monitor Toerisme en Recreatie 2013 en de Notitie met de ontwikkelingen in periode 2002-2012 zijn als download verkrijgbaar op de site van de provincie Flevoland, www.flevoland.nl, en Toerisme Flevoland, www.toerismeflevoland.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *