Vrijdagmiddagblog! We love to upcycle

Na de trend van vorige week; Swopping. Bleek uit reacties op twitter en linkedin dat het onderwerp over nieuwe manieren van hergebruik een levendig onderwerp is. Deze week gaan we er daarom in op de trend Upcyclen. Recyclen kennen we namelijk wel, maar wat is upcyclen?

Nog te nieuw voor google
Voor de term ‘upcyclen’ biedt google niet direct een betekenis. Wel krijg je meteen vele aanbieders van ge-upcyclelde producten. Upcyclen is het transformeren van (afval)producten naar nieuwe bruikbare producten. Bij recyclen wordt een product weer tot een grondstof voor een ander product gemaakt. Het upcycle is een upgrading van een (afval)product.

Nu nog in onze samenleving
De term upcycling komt niet zomaar uit de lucht vallen. Deze term kwam in 2002 voor in het boek “Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things.” van William McDonough en Michael Braungart. Echter zie je het nu pas steeds meer terug in de samenleving. Dit blog geen verdere uitleg wat upcycling is, maar een aantal inspirerende upcyle producten.

Trouw in je ‘nieuwe’ jurk
Vorig jaar werd er op de vrouwenzender TLC een programma uitgezonden waar in een loods vintage jurken werden veranderd in nieuwe eigentijdse modellen. Beroemdheden stonden er voor in de rij. Na op internet te zoeken, blijkt dat ook binnen de trouwjurkenbranche dat succes in Amerika wordt voorgezet. Je wilt tenslotte niet in iemand haar ‘oude’ jurk trouwen, maar het is zonde om je trouwjurk bij het grofvuil te gooien. Een steekje hier, een bloementje daar en nieuwe mouwtjes, geven al een totaal andere uitstraling.

vrijdagmiddagblog_upcyclen1
Prachtige trouwjurk Bron: Tumblr

Waterfles of plantenbak?
Een leuk voorbeeld die je zelf kunt uitvoeren kwam ik tegen met een waterflesje. Het is hartstikke simpel om je tuin op te vrolijken met oude flesjes, vooral als je verschillende kleuren doppen gebruikt. Je komt creatievere manieren tegen om je flesje te hergebruiken. Wat dacht je er van om twee achterkantjes met een rits aan elkaar te maken, zodat het een portemonnee wordt. Of raak je altijd je oorbellen kwijt? Dan prik je ze toch in je fles!

Vrijdagmiddagblog_upcyclen
Upcycle drinkflesjes en vrolijk je tuin op

Brunette Breda
Een van de voorbeelden dichtbij huis is een vriendin van mij die als hobby porseleinen theepotten en antieke karaffen nieuwe leven geeft. Bij kringloopwinkels zoekt zij gericht de juiste merken serviezen uit. Om deze vervolgens de meest prachtige beschilderingen te geven. Ik heb vol trots een ge-upcyclelde theepot die van mijn oma is geweest in mijn woonkamer staan, in plaats van in een doos op zolder.

Vrijdagmiddagblog_upcyclen
Een van de prachtige creaties die Stephanie van Leeuwen heeft gemaakt. Bron: Brunette Breda

Tot volgende week! 
Wil je meepraten over upcycling of over een onderwerp uit de vorige vrijdagmiddagblogs? Plaats op twitter of hieronder een reactie. Ook zijn tips over trends en nieuwe activiteiten in de vrijetijd altijd welkom. Mailen kan naar info@panterkist.nl.

 

Ruby Kramer PanterKist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *