Vakanties voor kinderen met autisme

In de recreatiesector wordt steeds vaker en beter rekening gehouden met beperkingen van mensen. Waar in de beginfase vooral gekeken werd naar rolstoelvriendelijke maken van een vakantiepark, worden er inmiddels steeds vaker aanpassingen gemaakt voor specifieke doelgroepen. De YMCA heeft een serie vakanties; ‘Y Kids’ ontwikkeld die geschikt zijn voor kinderen met een autistische stoornis.

estafette-ykidsKwetsbaar
Op vakantie gaan kan voor gezinnen waarvan een kind een autistische stoornis heeft, een zware beproeving zijn. Het kind heeft behoefte aan vastigheid en structuur, de rest van het gezin wil graag flexibel van een nieuwe omgeving genieten. Voor de buitenwereld is er ‘aan de buitenkant’ vaak niet meteen zichtbaar dat een kind een autistische stoornis heeft. Juist daardoor wordt er vaak niet goed rekening gehouden met de specifieke aanpak die deze kwetsbare groep nodig heeft.

Training is belangrijkste aanpassing
De YMCA heeft zes locaties waar de aangepaste vakanties worden georganiseerd. De organisatie laat weten dat er geen fysieke aanpassingen nodig zijn om deze groep te faciliteren. De belangrijkste ‘aanpassing’ zit in het trainen van het personeel. De vakanties van Y Kids worden begeleid door vrijwilligers, en daarbij wordt uitgegaan van één stafbegeleider per drie kinderen. Zij hebben allemaal een training gevolgd waarin zij leren hoe ze om kunnen gaan met kinderen met een autistische aandoening en hoe ze deze kinderen in een bijzondere situatie kunnen begeleiden. Sommige vrijwilligers werken in het dagelijks leven ook met kinderen en jongeren maar de meesten doen dit werk om een zinvolle invulling aan hun zomervakantie te geven.

Vreemde omgeving
Y Kids biedt kinderen met een autistische aandoening een week vakantie waarbij de ouders ook een paar dagen de handen vrij hebben om spontane dingen te doen. Het kind komt weliswaar in een vreemde omgeving, maar de vrijwillige begeleiders proberen het kind zo snel mogelijk vertrouwd te maken met de nieuwe omgeving en de gebruiken die tijdens de week gelden. Tijdens de week worden er activiteiten georganiseerd die passen bij de belevingswereld van de deelnemers maar die ook een stukje uitdaging bieden om nieuwe dingen te leren, bijvoorbeeld contact maken met leeftijdgenoten of fysieke grenzen verleggen.

Week van Autisme
In de Week van Autisme, van 30 maart t/m 6 april 2013, wordt in heel Nederland aandacht gevraagd voor autisme. Autisme is een stoornis in de informatieverwerking van de hersenen. Hierdoor hebben mensen met autisme problemen met communicatie, sociale interactie en verbeelding. Autisme is een levenslange, vaak onzichtbare, handicap die invloed heeft op alle levensgebieden in alle levensfasen. Ruim één procent van de Nederlanders kampt met een vorm van autisme.

YMCA
Y Kids is onderdeel van YMCA Nederland, de oudste jongerenorganisatie van Nederland. De YMCA is al ruim 100 jaar actief in het vakantiewerk. Vanaf seizoen 2013 richt zij zich met de afdeling Y Camps op vakanties voor kinderen en jongeren met een zorgvraag. Naast de Y Kids voor kinderen met beperkingen als ADHD en ASS biedt Y Camps ook vakanties voor eenoudergezinnen, vakanties voor kinderen met diabetes en voor kinderen met een multicomplexe handicap.

Het totale overzicht van alle vakanties staat op www.ycamps.nl, het vakantieaanbod van Y Kids staat op www.ykids.nl

 

Voor recreatieondernemers die kennis willen maken met de mogelijkheden die ‘zorg en toegankelijkheid’ op het recreatiebedrijf kunnen bieden, is er een overzichtelijk boekje gepubliceerd: Aan de slag met zorg en toegankelijkheid in recreatie en toerisme

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *