Vrijdagmiddagblog! De binnenstad wordt overgenomen door…

De vrijdagmiddagborrel zit er ondertussen al op. Dit late vrijdagmiddagblog komt doordat ik zelf nog in een discussie zat. “De ketens nemen de hele binnenstad over!” Is het werkelijk zo dat de ketens het overnemen of verlangen we juist terug naar klein en persoonlijk?

Oude ambachten aan de macht
Afgelopen maandag was de uitreiking van de Breda Pluim. Een prijs die wordt uitgereikt aan de meest gastvrije ondernemingen van de gemeente Breda. Opvallend waren de winnaars van de publieksprijs; Bakkerij de Jong en groente- en fruitspeciaalzaak Komkommerin. Het is typisch dat de eerst twee plaatsen voor de ‘verdwijnende’ markt zijn.

Ketens nemen het over
Het was ook een uitslag die haaks stond op wat eerder die avond vertelt werd tijdens een presentatie van een grote Nederlandse bank. Daar kwam naar voren dat er steeds meer ketenvorming is. De kleinere ondernemingen zouden nog wel eens kunnen verdwijnen. Uiteraard hebben de ketens meer macht, maar zonder consumenten zullen zij het niet overleven. Ook de ketens moeten unieke concepten in de markt zetten, want ik zie wel degelijk dat consumenten terug gaan naar de bedrijven waar ze je naam kennen.

vrijdagmiddagblog_pluim2
Shoppend publiek in Breda. Bron: www.facebook.com/bredapluim

Toekomst in combineren en samenwerken
In de presentatie kwam ook naar voren dat samenwerken en meerdere functies combineren de ondernemingen van de toekomst zijn. De keuze van de vakjury sloot daar goed op aan. Daar ging de eerste prijs naar Block 62 waar streekproducten verkocht worden gecombineerd met een koffiezaak en logies. En was de derde prijs voor Stilleven, waar met een soortgelijk concept Engels antiek verkocht wordt in een lunchroom. De combinatie van horeca en retail wordt steeds vaker gemaakt.

Tot volgende week!
Dus of we stellig kunnen zeggen dat de ketens de binnenstad over nemen, dat weet ik nog net niet zo. Wat vind jij er van? Laat hieronder of op twitter een reactie achter. Volgende week beloof ik op tijd het vrijdagmiddagblog te plaatsten, zodat je tijdens de borrel het onderwerp kunt bespreken!

Fijn weekend en tot volgende week.

Ruby KramerPanterKist

 

vrijdagmiddagblog_pluim
Breda Pluim

2 reacties

  1. Via info@panterkist: Leuk dat ook de ‘specialisten’ als de bakker en groenteboer weer in de belangstelling staan van het publiek staan. En grappig dat de jury gaat voor de combi retail en horeca; dat is eigenlijk ook wat we met het Proeflokaal willen doen.
    – Annita van Betuw, Van Betuw Grafisch Ontwerp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *