Vaak besparing mogelijk op TV en internet

Is techniek niet je hobby? Dan is het vaak lastig om de ontwikkelingen op het gebied van TV- en internetsignalen te volgen. Hoe optimaliseer je de infrastructuur en de benodigde abonnementen? De vakantieganger verwacht ondertussen wel minstens net zo goed internet als thuis. Joep Gruijthuijsen van recreatiebedrijf Moeke Moren kwam er achter dat je flink kunt besparen met een slim doordacht technisch plan. Van der Donk Installatietechniek hielp de ondernemer om de kosten aanzienlijk te drukken.

moeke moorenEen onaangenaam nieuw kostenplaatje
Moeke Mooren is een zeer divers bedrijf, actief in de gastvrijheidssector, met o.a. een hotel, twee campings, een restaurant, een rondvaartboot en nog een keur aan voorzieningen. Met name in de verblijfsrecreatie en op de hotelkamers verwacht de gast TV en internet. Toen de kabelleverancier van Moeke Mooren werd overgenomen ging de rekening voor de TV met € 14.000,- per jaar omhoog. De prijs werd ineens berekend op basis van aansluitpunten en daar viel niet over te onderhandelen. Een goede reden om eens te kijken naar alternatieven…

Aanpassing met voordelen
Van der Donk Installatietechniek werd gevraagd naar alternatieven voor de TV. Want er is tegenwoordig veel mogelijk op dit gebied. Een TV ontvangststation op het dak bleek een goede oplossing.
Dit was slechts het begin van een positieve ontwikkeling voor het hele bedrijf. De bekabeling kwam ter sprake. Het bestaande CAI- netwerk is retour geschikt gemaakt, zodat het geschikt is voor internet. Vanwege het uitgestrekte terrein en de te overbruggen afstanden (voor doorgifte van TV en Internetsignaal) is gekozen voor een glasvezelverbinding. Hiermee is het bedrijf tevens voorbereid op uitbreidingen naar de toekomst op het gebied van datavoorziening. Bijkomend voordeel; het internet en TV-signaal kan aan deze infrastructuur worden gekoppeld; en ook enkele interne bedrijfsnetwerken zoals bijvoorbeeld camera’s en bediening op afstand.
In een centrale ruimte is het technisch hart van de hele installatie geplaatst. Met de techniek hoeft Gruijthuijsen zich niet te bemoeien, maar er is wel een overzichtelijke indeling gemaakt om de opties te bedienen.

Het technisch verhaal
Voor de techneuten hebben we in een schema een overzicht gemaakt van een deel van de installaties die op Moeke Mooren zijn aangelegd: afbeelding schema (pdf)

moeke mooren vd donk
Zie de pdf voor het hele schema

 

In de centrale ruimte:
– ontvangstation TV (schotel) komt hier binnen
– decoders voor diverse (betaal) TV stations

Voorzieningen in hotel en restaurant
– TV in het restaurant
– TV en internet op de hotelkamers

Op camping Maasterp:
– hier komt de glasvezelkabel binnen bij de receptie. Het signaal wordt via vier hotspots draadloos beschikbaar gesteld aan de gasten. (tegen betaling)

Op camping Moeke Mooren (vaste plaatsen)
– internet en TV beschikbaar

Meer informatie:
Van der Donk Installatietechniek, www.vddonk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *