Tuin- en groeninspiratie in de Keukenhof

Hoe ziet het groen op uw recreatiebedrijf er het komend jaar uit? Pleegt u alleen onderhoud aan de bestaande beplanting, of gebruikt u tuinarchitectuur om uw bedrijf een frisse trendy uitstraling te geven? Wie nog inspiratie zoekt, kan binnenkort in De Keukenhof terecht, waar zeven inspiratietuinen zijn ingericht. In deze eigentijdse tuinen, met het formaat van een gemiddelde achtertuin, gaan prachtige Hollandse bolbloemen samen met tuintrend TUIN 2.0. Deze trend is uitgewerkt in diverse stijlen, laat mondiale trends zien en inspireert om er zelf mee aan de slag te gaan.

keukenhof inspiratietuin
Ook de tuin is onderhevig aan trends. Zo is de tuin tegenwoordig steeds meer een verlengstuk van de huiskamer. Dat vertaalt zich naar de inrichting en naar wat er zoal groeit en bloeit. Bloembollen-op-Pot brengen kleuraccenten en verbinden binnen en buiten met elkaar. In de tuin van nu is de moestuin weer helemaal terug, geïnspireerd door TV-koks die kijkers meenemen naar het veld van de kweker. Nu willen we weer zelf groente kweken, en sommige groentes zijn ook nog mooi om te zien, zoals sieruien. Ook steden worden steeds groener: daken op huizen en gebouwen worden ingericht als moestuin of als siertuin, om lekker in te kunnen ontspannen. Saaie muren en braakliggende stukken land krijgen een groen ‘sausje’. Op internet vinden we alle informatie die we nodig hebben om te kunnen tuinieren. Via social media delen we onze activiteiten en belevenissen met onze omgeving. De tuin als onderdeel van de dagelijkse levenssfeer, dat is TUIN 2.0. Keukenhof heeft deze tuintrend vertaald naar zeven eigentijdse inspiratietuinen met elk een eigen stijl. Een mooie inspiratiebron voor thuis!

Tuin 2.0 – Kitchen Garden
Kitchen Garden is samen slim en creatief tuinieren op een natuurvriendelijke manier. Daken, braakliggend terrein en
plantsoenen, maar ook schooltuinen krijgen een nieuwe functie. Buurtbewoners veranderen deze ruimtes gezamenlijk in een groene oase met vrolijke bloemen, planten, groente en fruit. Zelfgekweekte sla en tomaatjes komen direct vanuit de tuin op tafel. De overvloedige oogst wordt geruild of verkocht op spontaan georganiseerde marktjes of via internet. De gezamenlijk geplante bloembollen komen tot bloei en maken de tuin in de lente vrolijk en levendig. Dan kunnen ze ook nog eens geplukt worden.

Tuin 2.0 – Souvenir Garden
Dit is een persoonlijke, knusse tuin met een bonte verzameling aan bloemen, planten en allerlei souvenirs uit alle windstreken. Een mooie kruik uit Spanje, bijzondere potten uit Marokko, een beeld uit Thailand; ze brengen blijvende herinneringen in de tuin. Op zonnige plekjes kan de tuinliefhebber van vroeg tot laat buiten zitten. Tropische planten gedijen goed in deze beschutte tuin en versterken het vakantiegevoel; je waant je even in een andere wereld. En dat in je eigen achtertuin! De tulpen en narcissoorten herinneren aan de lentetuin van het ouderlijk huis of dragen de naam van een van de gezinsleden.

Tuin 2.0 – Quiet Garden
De Quiet Garden is een tuin waarin je rust kunt vinden na een drukke dag. Geen telefoon, Wi-Fi, of iPad, maar stilte is wat deze tuin te bieden heeft. Mediteren of yoga beoefenen in een lenteveld vol bolbloemen geeft een mens weer nieuwe energie. Bij deze tuin past een beplanting van lieflijke blauwe druifjes, scilla’s en tulpen in zachte harmonieuze kleuren. De Quiet Garden combineert schoonheid en rust en is een weldaad voor de geest en het lichaam van de gestreste moderne mens. Hier staat de tijd even stil en moet er even helemaal niets.

Tuin 2.0 – Easy Garden
Een Easy Garden is een sfeervolle, gezellige tuin die een verlengstuk vormt van de woning. In deze ultieme familietuin kun je heerlijk relaxen. Kies maar uit: vissen aan het water, met een boek op de bank liggen of vanuit een comfortabele stoel met dikke kussen genieten van de groene schoonheid om je heen. Ook voor de kinderen
is er een eigen plek waar zij kunnen chillen met vrienden. De bloemen en het groen zijn op een speelse manier geplant, bijvoorbeeld in een geblokt kleurenpatroon, en dat geeft een grappig effect. Leuk en makkelijk gaan heel goed samen.

Tuin 2.0 – Design Garden
Zorgvuldig ontworpen tuinen waarbij alle elementen – beplanting, bestrating, muren, meubels en
accessoires – onderdeel zijn van het design, noemen we Design Gardens. De nieuwste tuingadgets maken het verblijf in de tuin en het tuinieren aangenaam. Het gebruik van een kleur is tot in het uiterste doorgevoerd waardoor een rustig en modern beeld ontstaat. Wit is hierbij favoriet: fluwelen witte tulpen, Fritillaria Ivory Bells, witte anemonen, zilverwitte berkenstammen, witte wanden en witte meubels. Strak design in combinatie met natuur zorgen voor spannende contrasten.

Tuin 2.0 – Camping Garden
Een wereldwijde trend is couchsurfing. Hierbij stel je op internet een slaapplek beschikbaar aan andere wereldburgers. Het sociale aspect staat voorop, je leert veel mensen kennen en laat hen trots je stad zien. De couch kan een bank zijn, maar ook een eigen kamer, een matje op de grond of een tent in de tuin. Uit couchsurfing in de tuin ontstaan micro campings, een betaalbaar en nieuw vakantie-alternatief. Voor tuinliefhebbers is dit een unieke kans om elkaar te ontmoeten en internationale kennis van bloemen en planten te delen: over bonsai snoeien in Japan, een tulpentuin in Amsterdam en lavendel in de Provence.

Tuin 2.0 – Robs Droomtuin
Eten, genieten en leven in de tuin is een trend die nog steeds aan een opmars bezig is. Tijdens zijn jaarlijkse bezoek aan tuinexpositie BLOOM in het Ierse Dublin viel het tv-tuinman Rob Verlinden op dat bloemen weer mogen. Alles kan en mag, en dat laat Rob zien in deze leeftuin. Plezier beleven aan groei en bloei staat centraal, met bijzondere
struiken en felgekleurde bolbloemen. In deze tuin kunt u koken, eten, relaxen bij haardvuur, er is een speelplek voor kids en in de kas kunt u eetbare bloemen en planten kweken. Zo mooi kan een functionele tuin zijn!

De Keukenhof is geopend van 21 maart tot 20 mei.

Meer informatie: www.keukenhof.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *