Vrijdagmiddagblog! In de wachtrij…

Ben jij al klaar voor het weekend? De Zuiderlingen maken zich op voor carnaval en een groot deel van de rest van Nederland gaat op wintersport. Na het vrijdagmiddagblog van vorige week heb ik leuke reacties via de mail ontvangen. Dank daarvoor! De inspiratie voor deze vrijdagmiddagblog kwam echter vanuit de wachtrij. De digitale wachtrij om wel te verstaan.

Voorkruipen zonder dat iemand het merkt
Vorige week zaterdagochtend zat ik gespannen achter de laptop klaar om Lowlands tickets te kopen. Na een uur naar een bewegingloos scherm te hebben gestaart met de tekst dat ik in een wachtrij sta, zag ik op Twitter een bericht waarin iemand aanraadde om opnieuw in te loggen. Met enige twijfel, want volgens het scherm zou ik dan mijn plek in de wachtrij vergeven, logde ik opnieuw in op de site van Lowlands. En jawel, ik was meteen in het scherm om tickets te kopen! Waar is die tijd gebleven dat je ’s nachts al klaar moest gaan liggen voor het postkantoor, zodat je er zeker van was dat je een ticket had?

wachtrij[1]
Mijn uitzicht een uur lang… Digitale wachtrij voor Lowlands
We willen die zonnebloemen zien!
Ook tijdens het MIE2013 dat afgelopen woensdag in Den Haag werd gehouden, was er tijdens de workshop van Ruigrok NetPanel en het Van Gogh Museum aandacht voor het onderwerp ‘wachtrij’. Uit onderzoek is gebleken dat bezoekers het wachten bij de entree niet als vervelend ervaren. Zelfs bij de garderobe en de detectiepoortjes is er weinig irritatie. Zodra de bezoeker binnen is, dan worden ze ongeduldig. Een rij voor Van Gogh’s Zonnebloemen wordt als een grote stoorfactor gezien. In de herinrichting van het museum houden ze rekening met de onderzochte bezoekersstromen. Ze hangen nu de populaire kunstwerken strategisch op, zodat in de toekomst de wachtrijen worden verminderd.

Wachttijdvervelening nummer 1
De ergste wachtrijen kennen we bij de attractieparken. Eerst sta je in de file, vervolgens in de rij bij de kassa, dan voor de koffie en uiteraard bij de attractie zelf. Een half uurtje spanningsopbouw bij een attractie is goed, maar langer wordt vervelend. De wachttijden bij attractieparken kunnen verkleind worden als ze beter bezoekersstromen regulieren en wachttijdverveling tegen gaan. Dit kan gerealiseerd worden door een applicatie.

blog2_applicatie_wachtrij
Met een applicatie kun je bezoekersstromen beter regulieren. Bron: Schepnet

Het kan zo simpel zijn
Er zijn dus middelen om fysieke wachtrijen tegen te gaan. Onderzoek geeft inzicht in bezoekersstromen en met een applicatie kun je stromingen beïnvloeden. De digitale wachtrij veroorzaakt ergernis, omdat je als bezoeker niet weet waar je aan toe bent. Een teller met hoe lang het ongeveer nog duurt en een filmpje die in de tussentijd zorgt voor afleiding, zijn simpele manieren om het wachten minder storend te maken.

Tot volgende week
Heb jij een leuk onderwerp voor het vrijdagmiddagblog? Mail die naar info@panterkist.nl of plaats hieronder een reactie. Ik maak mij in ieder geval op voor de wachtrijen van de kroegen dit weekend, want die zullen er geheid zijn in Kruikenstad en Kielegat. Wie weet kom ik je nog tegen in de rij!

Ruby Kramer – PanterKist

______________________________________________________________________

Meer informatie over de applicatie om bezoekersstromen te regulieren? Stuur een e-mail naar info@schepnet.nl / www.schepnet.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *