Imtech schrijft fors af op pretparkproject in Polen

De afwaardering van tenminste 100 miljoen euro betreft drie projecten voor Adventure World Warschau en een project betreffende energieopwekkende biocentrales, eveneens in Warschau, met een gezamenlijke waarde van 757 miljoen euro. Bij Adventure World Warsaw zijn nog diverse andere Nederlandse partijen betrokken.

AWW Adventure HarbourSituatie bij Imtech
Imtech heeft geconstateerd dat de vooruitbetalingen voor de vier Poolse projecten niet volgens de met de opdrachtgever gemaakte afspraken ter beschikking van Imtech staan. Dit komt omdat de opdrachtgever zijn financiering niet rond heeft.

Na initieel onderzoek en mede gebaseerd op de jaarlijkse controle door accountant KPMG, heeft de Raad van Bestuur besloten een forensisch onderzoek uit te laten voeren naar de omstandigheden waaronder de betrokken projecten zijn aangenomen en uitgevoerd. Onregelmatigheden bij deze of andere projecten van Imtech in Polen worden niet uitgesloten. Hangende dit onderzoek is het lokale management in Polen op non-actief gesteld.

De Raad van Bestuur heeft bovendien vastgesteld dat een in de halfjaarcijfers 2012 onder geldmiddelen en kasequivalenten verantwoorde wissel en geblokkeerde rekeningen met betrekking tot het project Adventure World Warschau ter waarde van circa 200 miljoen euro volgens IFRS moet worden geherrubriceerd onder vlottende financiële activa. Dit bedrag was grotendeels als vooruitbetaling verwerkt op het onderhanden werk voor de vier betrokken projecten. Deze vooruitbetaling was aanzienlijk hoger dan de bestede kosten. Zoals hierboven aangegeven zijn de vooruitbetalingen niet ter beschikking van Imtech gekomen. Het effect hiervan is begrepen in de verwachte afwaardering van tenminste 100 miljoen euro.

Andere leveranciers hebben geen problemen
Een rondgang langs enkele andere Nederlandse bedrijven, die betrokken zijn bij Adventure World Warsaw, lijkt er op te duiden dat de problematiek zich beperkt tot Imtech. Jora Vision, Hellebrekers Techniek, AGS Architekten en Eurolandscape geven aan dat zij geen betalingsproblemen hebben bij het Poolse park.

Later toegevoegd: Reactie Adventure World Warsaw
Adventure World Warsaw (AWW) laat weten onaangenaam verrast te zijn door alle ontstane commotie. Dat de lange termijn financiering nog niet rond is, verklaart zij door de fase waarin het project zich bevind. Meer zekerheid over deze lange termijn financiering wordt uiterlijk in het tweeede kwartaal van 2013 verwacht.
Ondertussen ziet AWW wel in dat de ontstane situatie niet goed is voor het project. De directie zegt alle medewerking toe aan Imtech om onregelmatigheden boven water te krijgen en gaat er verder van uit dat Imtech Polen de hoofdaannemer van het project blijft. (lees hier het hele statement)

Meer informatie: www.adventureworldwarsaw.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *