FNV wil betere CAO voor de dagrecreatie

Op 31 maart 2013 loopt de huidige cao dagrecreatie af. De cao dagrecreatie wijkt op een aantal punten in negatieve zin af van de cao recreatie. FNV Recreatie wil dit moment graag gebruiken om te onderhandelen voor een verbetering in de cao dagrecreatie, zodat de cao meer aansluit op de cao recreatie.

dagrecreatieDe afgelopen jaren is de cao dagrecreatie stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat er niets is veranderd op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Hierdoor wijkt de cao dagrecreatie op sommige punten negatief af van de cao recreatie. Zo telt een werkweek volgens de cao dagrecreatie 40 uur, terwijl de cao recreatie uitgaat van een 38-urige werkweek. Ook zijn dagrecreatie bedrijven niet verplicht aangesloten bij het Pensioenfonds, waardoor het kan voorkomen dat je geen pensioen opbouwt. Ook zijn de dagrecreatiebedrijven niet aangesloten bij het Sociaal Fonds, waardoor het kan gebeuren dat je geen aanspraak kunt maken op een tegemoetkoming van studiekosten.

Alleen op het gebied van loonsverhogingen is altijd de cao recreatie gevolgd. Op 1 januari 2013 krijgen werknemers die onder de cao dagrecreatie vallen dus ook een loonsverhoging van 1%.

Destijds heeft FNV Recreatie ingestemd met deze cao, omdat er anders niets geregeld zou worden voor werknemers in de dagrecreatie. Iets geregeld, is altijd beter dan niets geregeld. Nu willen we de verschillen tussen de cao dagrecreatie en de cao recreatie verkleinen en de arbeidsvoorwaarden in de cao dagrecreatie verbeteren. Hierbij hebben we jouw hulp nodig, het is tenslotte jouw cao!

Voorheen vielen overigens de buitensportbedrijven onder de cao recreatie. Dat is sinds 1 juli 2012 gewijzigd; nu vallen ze onder de cao dagrecreatie. Voor werknemers die voor 1 juli 2012 bij een buitensportbedrijf werkten, zijn de arbeidsvoorwaarden gelijk gebleven, maar ben je na die datum bij een ander buitensportbedrijf gaan werken, dan is de cao dagrecreatie op jou van toepassing.

Op woensdag 27 februari komt de cao-commissie recreatie bijeen in het NH Hotel te Utrecht van 10.30 uur tot 15.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst willen we ruim de tijd besteden aan de cao dagrecreatie. De cao dagrecreatie is voor alle werknemers in de sector en daarom is iedereen die werkzaam is in de dagrecreatie van harte welkom. Ook jouw collega’s die geen lid zijn van FNV Recreatie. We kunnen gezamenlijk de uitgangspunten voor een nieuwe cao dagrecreatie formuleren. Hoe meer werknemers van zich laten horen, hoe meer gewicht we in de schaal kunnen leggen bij de onderhandelingen. In verband met de catering hoor ik graag of en met hoeveel mensen je aanwezig bent.

Bron: FNV Recreatie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *