Dolfinarium Harderwijk start met grootschalige verbouwing

In de winter van 2012/2013 begint Dolfinarium Harderwijk aan een ingrijpende verbouwing. Dit is een onderdeel van een grootscheepse herinrichting van het waterfront in Harderwijk. Projectleider Ferry Kouer en directeur Marten Foppen lichten de plannen toe.

Dolfinarium op een eiland
Harderwijk ontwikkelt, in nauwe samenwerking met andere partijen, het Waterfront. Een veelomvattend project dat de stad volop toekomst biedt als toeristische trekpleister en als regionaal economisch centrum. Met het Waterfront ontstaat er een nieuwe aantrekkelijke kustlijn met respect voor de natuur en het historische karakter van Harderwijk. Pal voor de deur van Dolfinarium rijzen de eerste zandbulten uit het water. In de toekomst komt Dolfinarium op een eiland te liggen. Voor de nieuwe entree komen winkels, kleine horeca bedrijven, mogelijk een hotel. Aan de zijkant botenhuizen, met op het noordelijke puntje van het Dolfinariumeiland de kleine watersport.

Waterfrontplannen Harderwijk

Dromen over Dolfinarium 2028
“Het beeld van een dierentuin waar de bezoekers van kooitje naar kooitje lopen, zal in de toekomst hopeloos verouderd zijn. Dieren zullen zich vrijer bewegen, de mensen zijn opgesloten in kleine observatieruimtes,” aldus professor Jeffrey Yule, coördinator van the Environmental Science Program in Louisiana Tech University. Ook Dolfinarium Harderwijk zal een steeds grotere verantwoordelijkheid dragen voor het in standhouden van de biologische diversiteit. Als zeezoogdierenpark zal Dolfinarium meer en beter onderzoek kunnen doen naar gezondheid, gedrag en welzijn van de dieren; het leven in de wilde natuur kan steeds beter worden nagebootst.

Duurzame verbouwing
Het DolfijnDomijn – ‘de Koepel’, zoals het futuristische gebouw in de volksmond heet – zal een metamorfose ondergaan, vertelt projectleider Ferry Kouer, manager Milieu en Techniek bij Dolfinarium: “We willen de Koepel zijn futuristische uiterlijk teruggeven. Het gebouw uit 1969, het eerste en enige overdekte dolfijnentheater van Europa, was oorspronkelijk ontworpen als een enorm ruimteschip. Ook de binnenkant van de koepel zal een grondige opknapbeurt krijgen. Zo komen er duurzame luchtbehandelingsinstallaties, waarmee zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid te reguleren zijn. De betonnen constructie, de zitplaatsen en het decor worden vervangen, waardoor de akoestiek voor zowel bezoeker als dolfijn aanzienlijk verbetert. En in het dak komen lichtkoepels zodat er meer daglicht binnenvalt op momenten dat er geen show wordt opgevoerd. Kouer: “We werken uitsluitend samen met bedrijven die zijn gecertificeerd voor hun milieuvriendelijke aanpak. Het gebouw zal op 27 april 2013 nog nooit zo duurzaam zijn geweest.”

Meer informatie: http://insight.dolfinarium.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *