Grensoverschrijdend plan voor recreatie Rivierpark Maasvallei

De gemeenten in het Grensmaasgebied, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Provincie Limburg hebben afgesproken gezamenlijk op te trekken bij de ontwikkeling van het Rivierpark Maasvallei. Zo ontstaat een grensoverschrijdend natuurgebied waarbij de Nederlandse en Belgische delen een geheel vormen. Onder aanvoering van de gemeente Maastricht is een recreatievisie opgesteld die de basis vormt voor de ontwikkeling van het natuurgebied van 2.500 hectare aan beide oevers van de Grensmaas.

Gezamenlijke recreatievisie
Bij de ontwikkeling van het natuurgebied in de gemeenten Maastricht, Meerssen, Stein, Sittard-Geleen, Echt-Susteren en Maasgouw staan drie thema’s centraal. Dat zijn de ontwikkeling van een recreatieve fietsroutestructuur, de markering van het Rivierpark door bebording en terreinmeubilair en de promotie van het Rivierpark. In eerste instantie gaat het om de planvoorbereiding, waarvoor gezamenlijk 80.000 euro is vrijgemaakt. Wanneer dit is uitgewerkt en er inzicht is in de kosten, wordt de gezamenlijke uitvoering ter hand genomen.

Uitbouwen tot sterk merk
De samenwerkende partners willen het natuurgebied en het snoer van Maasdorpen samen promoten en uitbouwen tot een sterk merk. Daardoor kan toerisme en recreatie in dat gebied forse nieuwe impulsen krijgen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het Rivierpark Maasvallei uitgroeit tot een internationale merknaam als synoniem voor fraaie natuur, streekproducten, spannende kajaktochten, kleinschalige kampeermogelijkheden, historische Maasdorpen en een uitgebreide, grensoverschrijdende infrastructuur voor wandelaars en fietsers.

Publieksevenement
Wethouder Gerdo van Grootheest is verheugd met de plannen voor het Rivierpark Maasvallei: “Met deze aanpak ontstaat een uniek grensoverschrijdend natuurgebied. Binnen onze gemeentegrenzen biedt de samenwerking in het bijzonder kansen voor het buitengebied van Itteren en Borgharen. Ik kijk er naar uit om met alle betrokkenen te bekijken hoe we dit vorm kunnen geven.” Op 5 mei 2013 organiseren alle partijen rond het Rivierpark Maasvallei een groots publieksevenement aan de Maas in Dilsen-Stokkem, om ook de bevolking te betrekken bij de ontwikkelingen in de Maasvallei.

Aansluiten bij Vlaanderen
In Vlaanderen heeft het Rivierpark Maasvallei al deels een eigen gezicht gekregen door de aanleg van een uitgebreid fietspadennet, wandelroutenetwerk, plaatsing van infoborden en uniform zitmeubilair op de mooiste plekjes langs de rivier. De toeloop van fietsers en wandelaars groeit razendsnel. In het seizoen worden er maandelijks al 100.000 fietsers geteld. De veerpontjes in het gebied vervoeren 160.000 mensen per jaar. Doel is dat in 2025 een grensoverschrijdend Rivierpark is ontwikkeld met een grensoverschrijdende identiteit en uitstraling, met goede faciliteiten voor recreatie en toerisme aan beide zijden van de Maas.

Bron: persbericht gemeente Maastricht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *