Boswachters zien stijging van afvaldumpingen

Staatsbosbeheer doet een beroep op iedereen die in de natuur afval weggooit, of ziet dat anderen dat doen. De natuur is geen openbare dumpplek. Alleen al bij Staatsbosbeheer worden de kosten voor het opruimen van afval op jaarbasis geschat rond een half miljoen euro. Gemeenschapsgeld dat eigenlijk bedoeld is voor beheer van natuurgebieden.

Ergernis
Afval in de natuur is een veelvoorkomende ergernis. Niet alleen van de boswachters die het moeten opruimen, maar juist ook van vele andere bezoekers. Vervuiling, ook tuinafval, kan vele nadelige gevolgen hebben. Tuinplanten die gaan woekeren, zieke wilde dieren door het afval, vervuilde grond etc. Zeker in tijden van bezuiniging, waarin iedereen op de kleintjes let, is netjes opruimen van je eigen rommel een winst voor iedereen.

Toename
Een inventarisatie onder boswachters geeft het volgende beeld: afvaldumpingen in de natuur zijn de afgelopen 10-15 jaar geleidelijk gestegen. Het gaat niet alleen om zwerfvuil. Denk aan: aanhangers vol tuinafval, gehele afgedankte huisraden, asbest, bouwafval, afval van drugslabs en hennepplantages et cetera. De spreiding over het land is divers. Sommige regio’s zijn rustiger, in andere is het elk weekend raak.

Kosten
We proberen altijd te achterhalen wie de eigenaar is, maar vaak komt het er op neer dat Staatsbosbeheer het afval opruimt. Dat gaat ten koste van gemeenschapsgeld, dat bedoeld is voor bijvoorbeeld het beheer van natuurgebieden of voor het maken van recreatiepaden. Soms werken we samen met de gemeente, de stort of een sociale werkplaats.

Opruimacties
In sommige gebieden worden gezamenlijk opruimacties georganiseerd. In Drenthe bijvoorbeeld, waar betrokken inwoners het initiatief namen voor een grote schoonmaakactie dit najaar. Onder het motto Samen Drenthe Schoon binden vrijwilligers op 21 en 22 september de strijd aan met afval in bossen, straten, speeltuinen en bermen. Staatsbosbeheer ondersteunt deze actie en werkt ook mee.

Bron: www.staatsbosbeheer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *