Recreatieve kansen voor de Friese Waterlinie

Het is nog een vrij onderbelicht cultuurhistorisch project; maar ook in het Noorden van Nederland ligt er een oude militaire verdedigingslinie, die zich uitstrekt over de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. In opdracht van Landschapsbeheer Friesland werd een ontwikkelvisie opgesteld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor de recreatieve ontsluiting van dit gebied en de historische betekenis.

Een overzichtskaart van het gebied

Gebiedsontwikkeling
Om het gebied recreatief te ontwikkelen is het van belang om samenhang in de Waterlinie aan te brengen, zodat het systeem beleefbaar wordt. Dat gebeurt o.a. door verbindende routes en toegevoegde functies en programma’s op de regionale schaal van de drie landschappelijke deelgebieden van de Waterlinie:

  1. het natte veengebied (nieuw bezoekerscentrum in Rottige Meente),
  2. het landschap van de zandruggen en beekdalen (nieuw bezoekerscentrum in Oldeberkoop, of in Makkinga)
  3. en het voormalige hoogveengebied (bezoekerscentrum gecombineerd met VVV kantoor in Bakkeveen).

Per regio wordt vanuit de bezoekscentra een GPS systeem geleverd dat bij de rondwandelingen in de streek informatie geeft over de Waterlinie.

Samenhang door blauwe draad
De landschappelijke deelgebieden worden aaneengesmeed tot een ‘blauwe draad’ en gekoppeld met de ‘groeidiamanten’ van de schansen. Zo ontstaat een recreatief beleefbaar landschap. De ruimtelijke maatregelen hiervoor zijn vooral het aanbrengen en thematiseren van recreatieve routes. Tal van culturele en toeristische initiatieven kunnen hier op aanhaken. Ook andere historisch interessante landschappelijke elementen zoals de historische Landweren bij Bakkeveen, Elsloo en Blesdijke, de blauwe steen in Oudega, de restanten van de gracht van Gorredijk en de Burcht in het Kuinderbos in de Noordoostpolder kunnen met het routenetwerk van de Friese Waterlinie worden verbonden.

Routenetwerk
Het routenetwerk bestaat uit het doorgaande Waterliniepad tussen Kuinre en het Lauwersmeer en de Schansenroute die op de schaal van het landschappelijke deelgebied de samenhang in de Linie beleefbaar maakt. Eventueel kan een aftakking van deze route juist naar het oosten doorsteken richting Bourtange.

Meer informatie: www.landschapsbeheerfriesland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *