Ontwikkelvisie voor de Waddenkust; inspelen op de ruimte en rust

De Waddenkust heeft een uniek karakter en kan niet worden ontwikkeld zoals de Noordzeekust; met massatoerisme en een strandcultuur. Maar er liggen volgens atelier Fryslan wel tal van andere mogelijkheden, die aansluiten bij de historie en beleving van het gebied. Het is een landschap van ruimte, rust en duisternis.

zwemmen in een dobbe

Op 11 juli werd het advies van Atelier Fryslan gepresenteerd aan de Gebiedscoalitie Zwarte Haan. In deze coalitie bevinden zich de provincie Fryslân, de gemeente Ferwerderadiel, Wetterskip Fryslân, restaurant De Zwarte Haan, woningcoöperatie Wonen Noordwest Friesland, It Fryske Gea en een zelfstandig ondernemer uit Fryslân.

Inventieve ideeën
Het advies bevat diverse inventieve ideeën die aansluiten bij de sfeer van het landschap. Een daarvan is de ‘Dobbe’. Dit zijn buitendijkse ringdijken, met op het middenterrein diverse voorzieningen zoals bijvoorbeeld een camping of zwembad.

Het advies Waddenland aan Zee doet een aantal aanbevelingen:

mogelijke invulling voor een dobbe (camping, beachvolley, zwemmen, vee)

Verbindt grote opgaven met lokale initiatieven
De kracht van het gebied schuilt in het lokale; het kleine, de ontwikkeling van onderop. Tegelijk zijn de majeure opgaven een motor voor ontwikkeling in het gebied. Het is van belang een koppeling te maken tussen de grotere opgave en de lokale initiatieven en plannen. Gezamenlijk zorgen zij voor de dynamiek.

Kies een dynamiek van langzaam groeien
De kwaliteiten van het Waddenland zijn het gevolg van een eeuwenlang proces. Er is geen acute noodzaak om tot grootscheepse transformaties over te gaan. Integendeel, er is terechte zorg over allerlei plannenmakerij van grootschalige ‘gebiedsvreemde’ ontwikkelingen die ergens in het landschap landen. In het gebied zelf liggen voldoende aanknopingpunten en het hoeft niet ‘morgen klaar’.

Vertel het verhaal van het Waddenland aan Zee
Het groeiproces wordt gevoed door een samenhangend verhaal, bestaande uit drie hoofdlijnen. Toegankelijke en gastvrije kust, brede en dynamische kustzone en innovatieve voedselkust. De waddenkust als voedselkust van Nederland. Wanneer dit verhaal gaat leven, kan het richting geven aan een samenhangende ontwikkeling van het Waddenland.

Selecteer onderscheidende boegbeelden
Om het proces op gang te helpen verdient het aanbeveling om op korte termijn in te zetten op een beperkt aantal ‘voorbeeldprojecten’; grote en kleine boegbeelden van een nieuwe kijk op de waddenkust. Het kan al in iets kleins zitten; bijvoorbeeld het mogelijk maken om te kamperen of te zwemmen in een dobbe.

Smeed gebiedscoalities
Naast de regie op hoofdlijnen is er meer nodig. Integraal kijken, denken en doen, grote en kleine opgaven met elkaar verbinden door coalities per plek te vormen. Enthousiaste mensen verleiden, die nauw betrokken zijn bij het gebied en met elkaar de boot durven in te stappen op basis van onderling vertrouwen en een gezamenlijke stip op de horizon.


Meer informatie: www.atelierfryslan.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *