Bezoekerscentra met nieuwste technieken in Vlaamse Westhoek

Op het vlak van recreatie en toeristisch onthaal zijn in 2011 belangrijke nieuwigheden gepland in de Vlaamse Westhoek. Ieper presenteert in oktober een nieuw streekbezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek. Dit voorjaar wordt in Veurne een nieuw toeristisch bezoekerscentrum geopend. Het wandelnetwerk Heuvelland/Monts de Flandre wordt grensoverschrijdend uitgebreid. Lo krijgt een provinciale erfgoedwandelroute.

Twee nieuwe toeristische bezoekerscentra in Veurne en Ieper

Bij de start van de paasvakantie zal in het historische landshuis op de Grote Markt in Veurne een gloednieuw toeristisch bezoekerscentrum de deuren openen. Bezoekers zullen er aan de hand van infoborden, aanraakschermen en fotowanden ruim geïnspireerd worden om Veurne en omgeving te bezoeken. Ook de toeristisch-recreatieve troeven van de stad komen aan bod in het bezoekerscentrum. Voor concrete info over de stad en de streek, kan men terecht in de Dienst voor Toerisme naast het bezoekerscentrum paalt.

Als tweede bezoekerscentrum en meteen ook het belangrijkste uit de streek, opent het Bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek eind oktober de deuren. In het Strategisch Beleidsplan Toerisme & Recreatie voor de Westhoek werd bepaald dat Ieper als centrale toegangspoort dient te fungeren voor de hele Westhoek. Dit nieuwe centrum kadert in de volledige herinrichting van de Lakenhallen. Het In Flanders Fields Museum krijgt een volledige facelift en wordt anderhalve keer groter tegen de zomer van 2012. Het nieuwe bezoekerscentrum krijgt een oppervlakte van 450 m², dat is 150 m² groter dan het huidige bezoekerscentrum. Voor de nieuwe streektentoonstelling wordt er uitgegaan van het ‘marktidee’. De toeristisch-recreatieve mogelijkheden van Ieper, de Ieperboog en de Westhoek worden als ‘koopwaar’ aangeboden. De marktkraampjes zijn opgebouwd uit een veelheid aan modules. De nieuwste technieken zorgen bij deze modules voor opvallende effecten. Via aanraakschermen krijgt bezoekers extra informatie. Hoogtepunt is de interactieve tafel met de kaart met WO I attracties in de Westhoek. De nabijheid van de informatiebalie en een uitgebreide museumshop helpen de bezoeker met specifieke vragen verder.

De Lakenhallen bieden een unieke plek aan het bezoekerscentrum (Foto: Westour)

Wandelnetwerk Heuvelland breidt uit en wordt grensoverschrijdend

In 2008 werd het grensoverschrijdend Interregproject ‘MIRRA’ tot leven geroepen. Door het succes van de wandelnetwerken in Vlaanderen, opteren de Franse partners, in het kader van dit project, er voor om vanaf 2011 ook uit te pakken met het knooppuntenprincipe dat we kennen in Vlaanderen. Zo kan de wandelaar vanaf 24 juni genieten van één groot grensoverschrijdend wandelnetwerk ‘Heuvelland/Monts de Flandre’. In de Westhoek en Frans-Vlaanderen zal dezelfde bewegwijzering gehanteerd worden. Meteen wordt het wandelnetwerk Heuvelland ook aan Vlaamse zijde vergroot op het grondgebied van Nieuwkerke. Hiermee wordt het bestaande netwerk vanaf juni vergroot van 115 naar 177 knooppunten. Het traject wordt uitgebreid van 100 naar 270 km. Aan Franse zijde zal het netwerk zich spreiden over de Monts de Flandre en specifiek over de gemeenten Belle, Godewaersvelde en Boeschepe.

Nieuwe erfgoedwandelroute voor Lo
Voor wandelaars presenteert de Westhoek vanaf mei vijf erfgoedwandelroutes. Naast Diksmuide, Poperinge, Ieper en Veurne krijgt het luilekkerstadje Lo ook een provinciale erfgoedwandelroute. De stadswandeling verkent het pittoreske centrum van Lo. Het stadje mag zich terecht één van de rustigste stadjes uit de Westhoek noemen en bevat tal van historische gebouwen. De route wordt bewegwijzerd met grondspijkers. Een brochure met kaart en historische duiding zorgt voor extra informatie. De officiële voorstelling is gepland op 21 mei. Lo krijgt dit jaar nog een extra toeristische trekpleister met een nieuw bezoekerscentrum Jules Destrooper. Op een oppervlakte van 700 m2 komt een authentiek Destrooperwinkeltje met daarnaast een exporuimte met inkijk op de productieruimte.

Meer informatie: www.westour.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *