Verlichting parkeerplaats jachthaven Rhoon op zonne-energie

Hoe leg je verlichting aan op een plek waar geen kabels gelegd kunnen worden? Groenservice Zuid-Holland koos op de locatie van de parkeerplaats bij Jachthaven Rhoon voor een zeer duurzame oplossing met straatverlichting op zonne-energie. Ook op bewolkte dagen levert de zon meer dan voldoende energie voor de straatlantaarns met ledverlichting.

Verlichting parkeerplaats jachthaven Rhoon

Licht brengt veiligheid
Bij Groenservice Zuid-Holland kwamen al enige tijd signalen binnen dat gebruikers van de parkeerplaats bij jachthaven Rhoon zich niet veilig  voelden. Het onverlichte terrein werd veelvuldig bezocht door hangjongeren. Ing. Jan Nguyen van de groenservice wilde met het plaatsen van verlichting voor een oplossing zorgen, maar had te maken met een bijzondere omstandigheid; de parkeerplaats is aangelegd op een voormalig slibdepot en om die reden mag er niet gegraven worden. Het aanleggen van elektriciteitskabels was dus een probleem.

Duurzame oplossing
ElektroHolland kwam met een oplossing die daarnaast ook nog een bijzonder duurzaam is. Zij plaatsten 10 opstellingen die allen autonoom werken op zonne-energie met ledverlichting. De lantaarnpalen zijn geplaatst op een betonnen voet met hieronder een grotere betonnen funderingsplaat. Voor deze laatste optie is gekozen omdat de grond in het gebied erg los en nat is en er anders een onstabiele situatie zou kunnen ontstaan.

De armaturen zijn van hoogwaardige kwaliteit en hebben een vermogen van 50 Watt. De opdrachtgever wilde dat de gehele parkeerplaats, van 20 bij 230 meter wordt verlicht, inclusief een donker wandelpad. Alle opstellingen hebben een slim ingebouwd schakelmechanisme die nu is ingesteld om in te schakelen bij zonsondergang en uit te schakelen om twee uur ’s nachts.

Het oog wil ook wat, en de groenservice stelde ook specifieke eisen aan de esthetiek. Aan de afwerking is dan ook veel aandacht besteed. Zo is de anti-klimkraag, nodig om vandalen te weren, afgewerkt met witte ‘poedercoat’. Dit heeft het uiterlijk van de mast zelfs verfraaid. Bij de montage van de zonnepanelen is rekening gehouden met de verhoudingen van de lantaarnpaal.

Prijs/kwaliteit
ElektroHolland heeft  de masten zelf ontworpen en voor een groot deel in eigen huis vervaardigd, de productnaam is EHO7SUN. Door de productie grotendeels in eigen huis te realiseren, houdt Elektro Holland grip op de kwaliteit en kan de producten leveren tegen een zeer concurrerende prijs. Een bovenstaande opstelling kan voor een prijs onder de € 3000 worden geleverd (excl. Installatie)

Kansen voor recreatiebedrijven
De oplossing met straatverlichting op zonne-energie kan ook voor recreatiebedrijven een goede oplossing zijn. Zeker op afgelegen delen van een park kan een zelfstandige opstelling goedkoper uitvallen door wegvallen van kosten voor de bekabeling. Op termijn wordt de investering terugverdiend, doordat de zonne-energie gratis en duurzaam aanwezig blijft. Aan de verlichting kunnen eventueel opties worden toegevoegd zoals bijvoorbeeld bewegingsmelders, andere lichtkleuren of dimmers.

Meer informatie: www.elektroholland.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *