Den Haag wil vakantiehuisjes op het strand bij Kijkduin

Den Haag wil het mogelijk maken om tussen maart en november vakantiehuisjes te plaatsen op het strand ten zuiden van Kijkduin. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten ruimte te geven voor een proefproject met 40 strandhuisjes.

Strandhuisje in Ooghduyne (ter illustratie)

“Het strand en de zee zijn de grote troef van Den Haag. Daarvoor komen mensen hier naartoe. We denken dat strandhuisjes de stad nóg aantrekkelijker maken. Want wat is er mooier dan wakker worden aan het Haagse strand?”, zegt wethouder Sander Dekker (Stadsbeheer) over het besluit. “Dat zal de uitstraling van de stad voor toeristen en recreanten nog vergroten. We zien in andere gemeenten dat strandhuisjes erg in trek zijn.”

Het plan is om exploitatie van huisjes voor toeristische verhuur mogelijk te maken aan de voet van de duinen tussen de grens met de gemeente Westland en de badplaats Kijkduin. Het college heeft besloten daar een strook van het strand aan te bieden. Kandidaten voor de exploitatie van huisjes kunnen daarop intekenen. Dekker: “Uiteindelijk kiezen we dan het plan waarvan we het meest verwachten voor de aantrekkingskracht, de economie en de werkgelegenheid van de stad.”

Over de aanleiding om tot dit besluit te komen zegt Dekker: “We zijn benaderd door een aantal ondernemers met plannen voor de exploitatie van strandhuisjes. Toen hebben we eens om ons heengekeken. In verschillende kustgemeenten kun je tijdens het strandseizoen al strandhuisjes kopen of huren.”

Vervolgens is bekeken of ook het Haagse strand mogelijkheden biedt voor strandhuisjes. Wethouder Dekker: “Het antwoord is ja, op het Zuiderstrand is ruimte voor maximaal 80 strandhuisjes. We willen nu eerst ten zuiden van Kijkduin een proef beginnen met 40 strandhuisjes. Als het project aanslaat en alles goed loopt, kunnen we over vijf jaar ruimte geven voor nog eens 40 huisjes elders op het Zuiderstrand.”

Belanghebbenden krijgen nu eerst zes weken de gelegenheid om hun visie te geven op het besluit van B&W. Die visies, met het commentaar van het college daarop, worden verwerkt in een rapport. De gemeenteraad kan dan in september een besluit nemen over het plan om ruimte te maken voor strandhuisjes. Daarna kunnen kandidaten voor de exploitatie plannen indienen.

Bron: persbericht gemeente Den Haag

7 reacties

  1. hoe zit het dan met de naturisten , kunnen zij die huisjes ook huren dan .Komen ze zeker op hun strandgedeelte te staan . Kun je makkelijk doen , ze hebben toch nooit veel om mee te nemen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *