Samenwerking ‘Spannende Geschiedenis’ en ‘Mijn Gelderland’

Vrijdag 13 april gaf Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk in Zutphen het startsein voor ‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’. Dit project is een gezamenlijk initiatief van de vier Regionale Bureaus voor Toerisme in Gelderland en Gelders Erfgoed.

‘Beleef de Spannende Geschiedenis van Gelderland’ gebruikt onder andere mobiel internet en Multitouch-technologie om nog meer toeristen, recreanten en inwoners te laten genieten van de Gelderse cultuurhistorie. Tijdens de startbijeenkomst benadrukte Herman Pleij, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, dat de geschiedenis van Gelderland hiervoor spannend genoeg is. Gedeputeerde Jan Jacob gaf in zijn inleiding alvast een korte inkijk in deze geschiedenis

Beleef De Spannende Geschiedenis van Gelderland bestaat uit twee grote onderdelen: het toeristische ‘Spannende Geschiedenis’ en het cultuurhistorische ‘mijnGelderland’. De initiatiefnemers koppelen elkaars kennis, werkzaamheden en eindproducten aan elkaar. Daarmee ontstaat een unieke samenwerking tussen de toeristische en cultuurhistorische sector. De provincie Gelderland stimuleert de samenwerking tussen de verschillende sectoren en heeft dit tot een belangrijk speerpunt van het beleid gemaakt. Ook dringt de provincie sterk aan op gezamenlijke promotie en marketing van de vier Gelderse regio’s.

Spannende Geschiedenis
Het Gelders Erfgoed en de vier Regionale Bureaus voor Toerisme in Gelderland rollen het succesvolle www.spannendegeschiedenis.nl in 2012 en 2013 uit naar heel Gelderland. Deze bestaande website (ook mobiel!) geeft via moderne technieken boeiende informatie over historische locaties. Van Romeinen, Middeleeuwen tot en met de Tweede Wereldoorlog. Met 120 nieuwe locaties komen straks ook thema’s zoals de prehistorie, Hertogdom Gelre en de Koude Oorlog aan bod. De nieuwe plekken worden op de website voorzien van audio, video, animaties, arrangementen en andere tips voor een langer verblijf. Markeringen laten ‘passerende’ toeristen en recreanten weten dat op een plek bijzondere informatie verkrijgbaar is. Via verschillende routes maken bezoekers uitgebreid kennis met de cultuurhistorie van de Achterhoek, Veluwe, Rivierenland en de regio Arnhem Nijmegen.

mijnGelderland
Gelders Erfgoed heeft met www.mijngelderland.nl een digitaal platform gecreëerd voor iedereen die interesse heeft in het provinciale en lokale erfgoed. De kracht van www.mijngelderland.nl is het verzamelen en publiceren van alle erfgoedinformatie van bijna duizend erfgoedorganisaties in Gelderland: verhalen, canons, videoclips en collectie-items (van foto’s tot museumvoorwerpen). De website werd onlangs bekroond met de Geschiedenis Online Prijs 2011. Voor 2012 en 2013 staan innovatieve toepassingen voor nog meer publieksbeleving op stapel. Zoals een mobiele website, cultuurhistorische layar, historische reconstructies in 3d, interactieve Multitouch-tafels in musea en een erfgoedgame voor jonge bezoekers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *