Beweegtuin voor Ouderen erkende leefstijlinterventie

De Beweegtuin, waarmee ouderen gestimuleerd worden om meer te bewegen in de buitenlucht, is onlangs positief beoordeeld als leefstijlinterventie. Deze erkenning kreeg de Beweegtuin van Nijha van professionele beoordelaars bij het RIVM Centrum Gezond Leven. De Beweegtuin van Nijha is daarmee de eerste interventie waarbij de fysieke inrichting van de buitenruimte centraal staat bij het stimuleren van bewegen.

Beweegtuin: ouderen in beweging in buitenruimte
De Beweegtuin is een locatie bij zorgcentra waar ouderen in de buitenlucht kunnen bewegen. De Beweegtuin bestaat uit een uitgebalanceerde lijn beweegtoestellen, die speciaal zijn ontwikkeld voor 70-plussers die woonachtig zijn in een zorgcentrum. In de Beweegtuin worden onder begeleiding van fysiotherapeuten of andere beweegdeskundigen, oefeningen uitgevoerd op de beweegtoestellen. Op deze wijze worden bewoners gestimuleerd om voldoende te –blijven – bewegen. Deze succesvolle interventie, die 5 jaar geleden het daglicht zag, heeft onlangs met de erkenning van het RIVM Centrum Gezond Leven een nieuwe mijlpijl bereikt.

Waarom is de Beweegtuin een leefstijlinterventie?
Plezier in bewegen staat voorop bij de Beweegtuin voor Ouderen, maar daarnaast wordt ook de fysieke gesteldheid van ouderen, zoals uithoudingsvermogen, coördinatie, kracht en lenigheid, op pijl gehouden of zelfs verbeterd. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat bewegen in de Beweegtuin leidt tot meer sociale interactie tussen bewoners. Helder geformuleerde doelstellingen, een goede handleiding en een afgeronde procesevaluatie waren voor de beoordelaars van het RIVM Centrum Gezond Leven aanleiding om de Beweegtuin voor Ouderen van Nijha als goed beschreven leefstijlinterventie te beoordelen.

Fysieke ruimte als uitgangspunt uniek
Erkende leefstijlinterventies bestaan vaak uit programma’s, activiteiten of lespakketten. De leefstijlinterventie Beweegtuin voor Ouderen is in dat opzicht uniek. Het is de eerste interventie waarbij de fysieke inrichting van de buitenruimte een centrale rol heeft om ouderen te stimuleren om te bewegen. In dat opzicht is de positieve beoordeling van het RIVM Centrum Gezond Leven ook een erkenning dat beweegtoestellen en het beweegvriendelijk inrichten van buitenruimtes een belangrijke rol spelen bij het in beweging krijgen van burgers. Al mag hierbij deskundigheidsbevordering en een activiteitenaanbod nooit uit het oog verloren worden. Vandaar dat binnen de Beweegtuin voor Ouderen naast de realisatie van een beweegvriendelijke buitenruimte, de beweegdeskundigen ook worden ondersteund met een gebruikersinstructie en een activiteitenboek die beiden specifiek zijn afgestemd op de beweegtoestellen in de Beweegtuin.

Meer weten over de erkenning voor de Beweegtuin voor Ouderen?
U vindt meer informatie over de leefstijlinterventie Beweegtuin voor Ouderen op www.nijha.nl/leefstijlinterventie . Hier vindt u ook meer informatie over wat een leefstijlinterventie is en welke meerwaarde het heeft voor zorgcentra, gemeenten en andere organisaties. Ook voor vragen over de kansen voor een Beweegtuin voor ouderen in uw gemeente of zorgcentrum kunt u hier terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *