Maatschappelijk Betrokken Ondernemen krijgt een steeds zakelijker aanpak

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf investeerde in 2011 voor 1,8 miljard euro in de samenleving. Dit is een lichte stijging ten opzichte van 2010. Sport blijkt het meest populair, gevolgd door onderwijs, cultuur en gehandicaptenzorg. Dat blijkt uit onderzoek naar Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) in het MKB, uitgevoerd door MVO Nederland, MOVISIE en EIM.

Betrokkenheid MKB
Ongeveer de helft van de MKB-bedrijven steunt een of meer maatschappelijke organisaties. Dit doen zij voornamelijk door de vrijwillige inzet van medewerkers en het geven van geld. Het gaat vaak om bedragen tot 5.000 euro. Bijna 94% van de bedrijven verwacht dat de eigen investering in MBO de komende twee jaar gelijk blijft, of zelfs zal toenemen.
Eerde de Swart, programmamanager MBO van MVO Nederland: “We zien dat bedrijven het steeds belangrijker vinden om de lokale samenleving te verbeteren en dat het maatschappelijk bewustzijn van bedrijven daardoor stijgt. De motivaties voor MBO zijn vaak een combinatie van idealen en verantwoordelijkheden enerzijds, en zakelijke overwegingen anderzijds. Waarde voor het bedrijf en waarde voor de samenleving gaan in ieder geval steeds meer hand-in-hand.”

Een zakelijker aanpak
Met het toenemende belang van MBO en de mogelijkheden die het biedt, groeit de noodzaak voor bedrijven om MBO gerichter vorm te geven. Dit betekent enerzijds dat bedrijven MBO op een professionelere manier gaan organiseren, meer plan- of beleidsmatig en meer op de lange termijn gericht dan op de korte termijn. Anderzijds betekent dit dat bedrijven MBO strategischer invullen. Zij gaan MBO-initiatieven in verband brengen met de bedrijfsdoelstellingen en op zoek naar de economische meerwaarde. Ook zullen zij meer en meer focus aanbrengen door te kiezen voor bepaalde sociale thema’s of maatschappelijke doelgroepen. Zij zullen aansluiting zoeken bij de eigen kernactiviteiten, de markten die worden bediend of de competenties die aanwezig zijn binnen het bedrijf. Daarmee wordt MBO een volwaardig onderdeel van de MVO-agenda van bedrijven.
Een stappenplan voor een MBO aanpak is te vinden in bijlage 2 van de MBO monitor (pdf)

Meer informatie: www.mvonederland.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *