Nederland profiteert niet mee van herstel Europees toerisme

De European Travel Commission (ETC) verwacht dat de groei van het toerisme in Europa in 2011 uitkomt op een percentage van 5,6 %. Nederland bungelt in de statistieken bijna onderaan, en boekte de eerste drie kwartalen geen groei in toeristische aankomsten. Toppers binnen Europa zijn met name de Baltische Staten.

Op dit moment zijn alle cijfers tot en met het derde kwartaal bekend. De ETC verwacht dat aan het eind van dit jaar, het recordjaar van 2008 wordt overtroffen. Voor 2012 verwacht de ETC een vertraging in de groeicijfers; maar nog altijd een plus van 2,3%.

 

groeipercentages t/m het derde kwartaal 2011

Nederlanders blijven reislustig. In de eerste drie kwartalen nam de groei in 10 van de 18 bijgehouden landen toe. Uit de landenstatistieken van Duitse en Franse reizigers blijkt dat ook daar het aantal vakanties nog stijgt, maar dat Nederland minder populair is dan een jaar geleden.

Een kanttekening bij de cijfers. In het ETC rapport tot en met het derde kwartaal (pdf) worden alleen de groei en krimppercentages getoond en niet de absolute aantallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *