Belastingschuld bij diverse bedrijven loopt op; uitstel is geen afstel

De coulanceregeling van de belastingdienst, om uitstel van belastingbetaling toe te staan, zorgt o.a. bij hotels en restaurants voor een sterk groeiende schuld. Dat blijkt uit een overzicht dat ABN AMRO vandaag presenteerde.

Een kwart van de horecasector kampt met een belastingschuld. Ruim 16.000 bedrijven hebben samen een schuld van 943 miljoen euro; gemiddeld 57.000 euro per bedrijf. Bij de deelsector logiesverstrekking (SBI code 55) bedraagt de totale schuld is 246 miljoen; verdeld over 1345 bedrijven. De gemiddelde schuld is 182.900 euro per bedrijf. Terugbetaling betekent het inleveren van 21 maanden winst

Met een belastingschuld van 205.000 euro per bedrijf heeft de hotellerie de hoogste gemiddelde schuld binnen de horeca.

Restaurants het zwaarst getroffen

Het meest in het oog springen de restaurants, waarvan liefst 44 procent uitstel heeft aangevraagd. Dit lag in de verwachting. De sector heeft enorme klappen gekregen door de verplichte sluitingen tijdens de lockdowns. Bovendien is de horeca koploper bij de andere steunmaatregelen van de overheid. Zo heeft 90 procent van de horecabedrijven met twee of meer werknemers gebruik gemaakt van minimaal een regeling, zoals een NOW (60 procent van de bedrijven), TVL (85 procent), Tozo (42 procent), of een krediet- en garantieregeling (6 procent).2

Voor het aflossen van de belastingschuld van 943 miljoen euro zijn de horecaondernemingen gemiddeld twaalf maanden aan winst kwijt, mits de winsten de komende jaren terugkeren naar het peil van 2019. Voor veel horecabedrijven zal dit echter niet het geval zijn, waardoor het aantal maanden aan winst voor deze bedrijven waarschijnlijk hoger zal uitvallen. Bij de verwachting dat de aflossingen vanaf 1 oktober over 36 maanden moeten worden uitgesmeerd, dan bedraagt de schuld gemiddeld 32 procent van de winst, gebaseerd op die uit 2019.

Red.: De conclusies van ABN AMRO zijn gebaseerd op cijfers van het CBS. Daarin was (helaas) geen nadere uitsplitsing beschikbaar naar o.a. dagattracties, campings en bungalowparken.

Bron en meer informatie: www.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *