Reisbeperkingen vanaf 15 mei weer wat versoepeld

Het kabinet heeft besloten dat vanaf 15 mei reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Reizigers vanuit deze landen zijn vanaf die datum ook weer welkom in Nederland.

Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden.

Voor de Nederlandse recreatiesector is o.a. van belang dat reizigers afkomstig uit groene en gele landen of regio’s vanaf 15 mei weer welkom zijn in Nederland voor hun vakantie. Op dit moment staan de belangrijkste herkomstlanden, Duitsland en België, nog altijd op oranje. zie: www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Digitaal Groen Reiscertificaat (Digital Green Certificate)

Vaccineren helpt ons uiteindelijk uit de pandemie en geeft ons steeds meer vrijheden terug, ook om te reizen. In de EU loopt de besluitvorming voor het Digital Green Certificate waarmee mensen kunnen aantonen dat zij gevaccineerd zijn, recent negatief getest op Covid-19 of immuniteit hebben opgebouwd na een recent doorgemaakte infectie.

21 juni is de streefdatum van de Europese Commissie waarop de Europese wetgeving die het Digital Green Certificate regelt van kracht moet zijn. De lidstaten krijgen naar alle waarschijnlijkheid vervolgens nog zes weken om alles technisch gereed te maken. In Nederland willen we zo snel mogelijk technisch gereed zijn en er wordt daarom naar gestreefd om deze overgangsperiode zo kort mogelijk te laten zijn.

Buitenlandse zomervakantie nog omgeven met onzekerheid

Op dit moment komen nog weinig landen in aanmerking voor een groen of geel reisadvies per 15 mei. Het kabinet hoopt dat er in de aanloop naar de zomer steeds meer landen als veilig kunnen worden aangemerkt, waardoor een vakantie in het buitenland deze zomer een reële optie wordt. Wel wijst het kabinet erop dat landen met een groen of geel reisadvies zelf kunnen besluiten om reisbeperkingen af te kondigen voor reizigers uit Nederland. Denk aan een coronatest of quarantaineplicht bij aankomst.

Meer informatie: www.rijksoverheid.nl

ABN AMRO waarschuwde gisteren voor ‘schaduwvakanties’, waarbij een binnenlandse vakantie mogelijk wordt geannuleerd als een buitenlandse vakantie weer wordt toegestaan. Naarmate het zomerseizoen dichterbij komt, zien we steeds meer consumenten die voor zekerheid kiezen en hun vakantie in Nederland boeken.

Branchevereniging ANVR (reiswereld) ziet inmiddels een lichte groei in het aantal boekingen voor het buitenland: “Boekte men tot voor kort nog terughoudend, de laatste dagen merken we dat de boekingen duidelijk toenemen al hebben we nog een lange weg te gaan om op het normale niveau te komen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *