Minister De Jonge heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee testbewijzen tijdelijk kunnen worden ingezet voor toegang tot diverse recreatieve activiteiten. Testen voor toegang blijft in ieder geval nog t/m juni 2021 gratis; daarna zal een eigen bijdrage worden gevraagd van maximal € 7,50.

Testbewijzen zijn een belangrijk onderdeel voor het heropenen van de samenleving. Zo is het de bedoeling dat het bezoeken van een theatervoorstelling of sportwedstrijd in stap 2 van het openingsplan met toegangstesten mogelijk wordt. Wie naar zo’n activiteit toe wil gaan moet zich vooraf laten testen. Met een negatieve testuitslag kan op de mobiele telefoon een QR-code worden gegenereerd die toegang geeft tot de activiteit.

Het kabinet streeft ernaar om het wetsvoorstel begin mei in werking te laten gaan. Het kabinet beslist op een later moment of en vanaf wanneer de testbewijzen daadwerkelijk worden ingezet.

Bron en meer informatie: www.rijksoverheid.nl

Dagrecreatie staat niet te springen om testen voor toegang

Op dit moment vinden er diverse pilotprojecten plaats om de toegang tot een dagatractie na een coronatest toe te staan. De eerste reacties vanuit de attractiesector zijn niet erg positief. De coronatest wordt omschreven als 'omslachtig voor de consument'; je moet eerst naar een teststraat en daarna nog naar een attractie. Om die reden besloot o.a. Toverland om helemaal af te zien van deelname aan de pilot. In een persbericht stelt de Club van Elf (samenwerking grotere dagattracties): "Dagrecreatiebedrijven kunnen verantwoord open zonder toegangstesten, op anderhalve meter, met hygiëne maatregelen en duidelijke communicatie. Er staan ook dit jaar weer 60.000 getrainde medewerkers klaar om de verwachte coronadrukte in de meivakantie op een verantwoorde manier te spreiden over duizenden hectaren veilige buitenruimte”.