Club van Elf ziet oplossing coronadrukte: dagrecreatie open bij eerste versoepeling

Dagrecreatiebedrijven kunnen zonder toegangstesten veilig open op anderhalve meter bij de eerstvolgende versoepeling. De heropening van dagattracties, veelal in de buitenlucht, is onlosmakelijk verbonden met de opening van de terrassen om de coronadrukte op een verantwoorde manier te kunnen spreiden.

Met de meivakantie in aantocht is het belangrijk dat ook families veilig naar buiten kunnen. De dagrecreatiebedrijven roepen het demissionair kabinet dan ook dringend op om de dierentuinen, attractieparken en musea hun deuren bij de eerste versoepeling te laten openen.

“Door de gecontroleerde dagrecreatie onnodig langer dicht te houden creëert het demissionair kabinet een gevaarlijke situatie”, vertelt Mascha van Till-Taminiau, voorzitter van de Club van Elf, de branchevereniging voor de grootste Nederlandse dagattracties. “Dierentuinen, attractieparken en musea hebben in 2020 bewezen bij uitstek geschikt te zijn voor gereguleerde spreiding van bezoekers. Immers hebben de dagattracties vorig jaar honderdduizenden bezoekers ontvangen zonder aantoonbare besmettingshaarden. Het is dan ook onverstandig om tijdens deze crisis nu chaos in de publieke ruimte te riskeren, terwijl er professionele begeleiding en beschikbaarheid van commerciële dagattracties is.”

Meivakantie: families moeten veilig naar buiten kunnen

Nederland gaat er bij beter weer massaal op uit en de trek naar stadsparken, stranden en bossen is onhoudbaar gebleken. De Club van Elf onderschrijft dan ook de herhaalde oproep van de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht om de terrassen en andere buitenruimtes op een verantwoorde manier te heropenen.

De vier burgemeesters geven hierbij aan dat inwoners van de dichtbevolkte gebieden de buitenruimtes hard nodig hebben en zich deze bij beter weer ook toe-eigenen. Hiermee wordt de handhaving onhaalbaar en komt het lokale gezag ongewild tegenover zijn inwoners te staan. De burgemeesters stellen dat de beheerste openstelling van de buitenruimtes juist noodzakelijk is om besmettingen te voorkomen, omdat hiermee ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan. Professionele dagattracties met getrainde medewerkers zijn bij uitstek geschikt om een gecontroleerde omgeving te bieden.

Negatieve toegangstesten onnodige barriere voor grote dagattracties met buitenruimte

In de maand april neemt een aantal dagattracties en culturele instellingen deel aan pilots met openstellingen op basis van toegang via negatieve sneltestbewijzen. Deze pilots staan volledig los van deze oproep. De testopenstellingen zijn opgezet door de overheid om systemen van teststraten in combinatie met toegangs-apps uit te proberen op grote groepen mensen.

Van Till-Taminiau zegt hierover: “Deze grote publiekstrekkers werken mee aan de pilots om zo een bijdrage te leveren aan het openstellen van de economie, wetende dat het niet de oplossing is voor grote toonaangevende dagattracties. Die kunnen namelijk al veilig open op anderhalve meter. Laat daar geen verwarring over zijn. Het kabinet verplicht ons haast tot inzet van toegangstesten, terwijl doorstroomlocaties al bewezen hebben veilig open te kunnen”.

Oproep aan kabinet: maak dagattracties deel van de oplossing

Dagrecreatiebedrijven roepen het kabinet dringend op om nog vóór de meivakantie – tegelijk met de terrassen – ook de dierentuinen, attractieparken en musea, veelal met buitenruimte, toe te staan hun faciliteiten te openen. In de hele sector staan 60.000 ervaren medewerkers klaar om 10.000 hectare gecontroleerde ruimte veilig, dus op anderhalve meter afstand, met heldere informatievoorziening en extra hygiënemaatregelen, te heropenen voor honderdduizenden bezoekers waaronder veel families met kinderen.

Bron en meer informatie: www.clubvanelf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *