In een interview op de eigen website van De Efteling geeft directeur Fons Jurgens een toelichting op de resultaen van 2020. Ondanks de steunmaatregelen en bezuinigingen stevent het park af op een verliespost van 17 miljoen Euro.

De Efteling was in 2020 maar liefst 14 weken gesloten, verdeeld over drie lockdownperiodes. In de periodes dat het park wel open was, waren de bezoekersaantallen en commerciele mogelijkheden (o.a. sluiting van restaurants) beperkt. Ook werden duizenden overnachtingen in d ehotels en op de parken geanuleerd en heeft de avondshow CARO maandenlang niet gespeeld. Naast de verminderde inkomsten kreeg het park ook te maken met extra investeringen om het park coronaveilig in te richten.

Kosten besparen

De Eftling heeft vele maatregelen genomen om het verlies over dit lastige coronajaar zoveel mogelijk te beperken. Zo werden slechts 30% van de geplande investeringen daadwerkelijk uitgevoerd. Ook werd een deel van het personeel, werkzaam voor de afdeling Theater en Evenementen (voornamelijk de zakelijke verhuur van zalen) met ingang van 1 november 2020 ontslagen.

de volgende qoutos komen uit het interview met Fons Jurgens op de Efteling website:

Heeft het de Efteling ook iets positiefs opgeleverd?

“Hoe naar dit jaar ook was, het heeft zeker ook positieve dingen gebracht. In maart moesten we versneld ervoor zorgen dat de medewerkers thuis konden werken en ook achter het online ticketsysteem is vaart gezet. 2020 gaf ons ook tijd om onderhoud buiten het zicht van de gast te doen. Vanuit de medewerkers ontstonden er spontane initiatieven, zoals het Efteling Sprookjesdiner en de Efteling-webshop ’t Pakhuys. Bovendien ontwikkelden we een waardevolle samenwerking met zorginstellingen. Ook had 2020 een positieve invloed op de interne saamhorigheid. Dit gaat iedereen enorm aan het hart, we zijn echt samen de Efteling."

Gaan de aangekondigde projecten wel door?

“Vanwege de ernstige fase waarin we zitten zijn we terughoudend met het doen van investeringen. Toch gaan een aantal geplande investeringen wel door. Momenteel worden alle comfortkamers van het Efteling Hotel verbouwd. Op 8 maart zijn deze kamers gereed om nieuwe gasten te ontvangen. De werkzaamheden voor het nieuwe Speelbos Nest! zijn in volle gang en aan het einde van het jaar verwachten we de nieuwe ambachtelijke bakkerij Bäckerei Krümel aan het Max & Moritz Plein te openen.”