Jora Vision heeft een bijzondere opdracht binnengehaald. In het Portugese Lissabon realiseren zij een aardbeving-experience. Daarmee wordt een deel van het historische verhaal van de stad op een spectaculaire wijze zichtbaar en voelbaar gemaakt.

Jora Vision heeft een bijzondere opdracht binnengehaald. In het Portugese Lissabon realiseren zij een aardbeving-experience. Daarmee wordt een deel van het historische verhaal van de stad op een spectaculaire wijze zichtbaar en voelbaar gemaakt.

Visualisaties van de experience

Op 1 november 1755, om 9:40 ’s ochtends, werd Lissabon getroffen door een hevige aardbeving, die een enorme verwoesting van gebouwen, straten en pleinen tot gevolg had. De stad werd erna ook nog getroffen door een tsunami en meerdere branden die wel een week aanhielden. Het Lissabon van toen was in één klap onherkenbaar en lag volledig in as en puin. Vandaag de dag wordt deze aardbeving nog altijd gezien als één van de meest intense aardbevingen ooit.

Het verhaal achter de experience

De experience

In de 1.200 vierkante meter van het QUAKE Lisbon Earthquake Center beleef je straks een walkthrough experience van 90 minuten. In elf getimede en showgestuurde scènes worden bezoekers ondergedompeld in vele verschillende ervaringen. De reis zal tot leven komen door de nieuwste projectie technieken, interactieve exhibits, simulaties, gethematiseerde omgevingen en special effects. QUAKE zal gehuisvest worden in een nieuw gebouw dat op dit moment gerealiseerd wordt in de Belém omgeving in Lissabon. QUAKE zal hierbij onderdeel worden van andere grote musea en attracties in Lissabon, zoals het Museu dos Coches, MAAT en het Mosteiro dos Jerónimos.

“QUAKE daagt je uit om zelf de aardbeving van 1755 te ontdekken”, zegt Marco Ruzza, Creative Director bij Jora Vision. “Je stapt 260 jaar terug in de tijd om de aardbeving opnieuw te beleven. In groepen van 24 personen beweeg je door de verschillende scènes van de experience. Je begint in een verlaten laboratorium van een professor, waar je uitgedaagd wordt om een tijdreis te maken naar het verleden. Met als missie missende documenten te vinden die de professor nodig heeft voor zijn onderzoek. Maar zo’n reis is natuurlijk niet ongevaarlijk. Je wordt daarom eerst getraind voor wat je gaat beleven. En je moet natuurlijk ook weer een weg terug zien te vinden naar het heden. Wij willen niet teveel verklappen, maar je loopt straks door de straten van de verwoeste stad en beleeft de verschrikkingen en wonders van die tijd. Ook zal je de helden en de schurken van die tijd ontmoeten en zal je uiteraard de aardbeving zelf ook meemaken. Aan het einde van de experience besef je dat de aardbeving heeft geleid tot een enorme politieke, wetenschappelijke en historische transformatie.”, vertelt Marco.

“Om het project historisch correct en relevant te maken, heeft QUAKE richtlijnen opgesteld om de historische en wetenschappelijke nauwkeurigheid en kwaliteit te kunnen waarborgen. Hiervoor zijn locale experts ingeschakeld in het team om ons van historische en wetenschappelijke informatie te voorzien. Voor ons was het cruciaal om de bezoeker te begeleiden en emotioneel mee te nemen door deze gebeurtenis. Wij hebben daarvoor een goede balans gevonden tussen aan de ene kant de ernst van de aardbeving en aan de andere kant entertainment. We kijken uit naar het moment dat de eerste bezoekers terugreizen naar het verleden en begrijpen hoe de aardbeving Lissabon heeft veranderd.”, vertelt Marco verder.

Wij houden van unieke en betekenisvolle (culturele) verhalen en zetten hiervoor graag onze ontwerp- en productievaardigheden in om deze tot leven te brengen. Hierin zoeken wij altijd naar de meest creatieve manier om de bezoeker onder te dompelen in een bijzondere beleving. Wij merken steeds meer dat de markt geïnteresseerd is in onze aanpak en zijn ervan overtuigd dat QUAKE hier wederom een spectaculair voorbeeld van zal zijn.”, concludeert Jan Maarten de Raad, CEO bij Jora Vision.

QUAKE Lisbon Earthquake Center verwacht zijn deuren te openen in 2021.

Meer informatie www.joravision.com / www.lisbonquake.com