Dit weekend zijn de eerste Rolvedère-vakantiewoningen bij Droomparken feestelijk in gebruik genomen op Droompark Beekbergen. De opening werd verricht door Esther Vergeer, rolstoeltennisser en chef de mission van Paralympic TeamNL.

Dit weekend zijn de eerste Rolvedère-vakantiewoningen bij Droomparken feestelijk in gebruik genomen op Droompark Beekbergen. De opening werd verricht door Esther Vergeer, rolstoeltennisser en chef de mission van Paralympic TeamNL.

Deze aangepaste vakantiewoningen zijn bedoeld voor personen die door - een al of niet tijdelijke - lichamelijke beperking of grote prikkelgevoeligheid andere eisen stellen aan een vakantiewoning. De bekende designer Sheila de Vries, ontwerper van het eigentijdse, prikkelarme interieur was eveneens bij de opening aanwezig.

Marktbehoefte

Uit rapportage van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat er in Nederland zo’n 3 miljoen mensen zijn met een ernstige tot lichte mate van mobiliteitsbeperking waarvan er zo’n 250.000 gebruik moeten maken van een rolstoel. Daarnaast zijn er naar schatting een kleine 900.000 mensen in Nederland die behoefte hebben aan een prikkelarme omgeving door bijvoorbeeld een vorm van autisme.

Wij hebben als ZKA Leisure Consultants onderzocht dat er momenteel op de Veluwe slechts 89 vakantiewoningen worden aangeboden die voor deze mensen geschikt zijn, zodat de conclusie gerechtvaardigd is dat er behoefte is aan een veelvoud aan uitbreiding van dit aanbod.

Willem Kraanen, ZKA Leisure Consultants

Groei & Krimp

De Gemeente Apeldoorn heeft in het kader van ‘groei & krimp’ een tender uitgeschreven waar Droomparken op heeft ingeschreven met een plan voor aangepaste woningen voor bovengenoemde doelgroep. De gemeente Apeldoorn heeft dit plan omarmd zodat Droomparken 24 zorgwoningen kan gaan realiseren op Droompark Beekbergen in een natuurrijke omgeving.

Interieur ontworpen door Sheila de Vries

De Rolvedère-vakantiewoningen zijn door hun ruime opzet, brede deuropeningen, functionele badkamers en praktische toiletunits ideaal voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen die krukken gebruiken. De gebruikte materialen en kleuren zijn sfeervol en rustig en lades en deuren sluiten zacht, zodat overgevoeligheden worden gedempt. 

Op meerdere Droomparken

Het specifieke Rolvedère-project start met de ingebruikname van de eerste twee aangepaste vakantiewoningen op 22 augustus in Droompark Beekbergen, maar op andere Droomparken zijn inmiddels aangepaste vakantiewoningen verrezen die gehuurd kunnen worden. Alle aangepaste woningen liggen op mooie locaties midden in de natuur. 

Groeimarkt

ZKA ziet een groeimarkt voor toegankelijke recreatiewoningen. De vraag zou niet moeten zijn of elk recreatiepark in Nederland deze toegankelijke woningen heeft maar hoeveel er zijn per park. Helaas beschikken nog niet alle parken hierover. Dit betekent dus wel dat er nog een lange weg te gaan is.

Meer informatie:

www.droomparken.nl

Met dank aan:

Willem Kraanen, leisure consultant bij ZKA Leisure.

In aanloop naar de realisatie van de Rolverdere woningen voerde Jikke van Haeften van ZKA Leisure een marktonderzoek uit naar de marktbehoefte van aangepaste woningen. Een van haar conclusies:

Het is lastig te bepalen hoe groot de groep is van mensen met een beperking die aanpassingen nodig hebben in hun vakantiewoning. Toch is wel vast te stellen dat het huidige aanbod niet voldoet aan de vraag. Niet alleen op de Veluwe maar eigenlijk in heel Nederland en zelfs Europa. Overal moet nog veel gebeuren om de toeristische sector toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Waar mensen zonder beperking precies díe woning kunnen kiezen die aan hun wensen voldoet, moeten mensen met een beperking het vaak nog doen met suboptimale vakantiewoningen.

Jikke van Haeften, ZKA