Hoe duur is zo’n dagje weg met het hele gezin (4 personen) eigenlijk? Hoe zit het met extra kosten zoals parkeren? Online winkelcentrum beslist.nl heeft een onderzoek gedaan naar de entreeprijzen van 12 grote pretparken in en rondom Nederland en vergeleek de prijzen met vorig jaar.

Hoe duur is zo’n dagje weg met het hele gezin (4 personen) eigenlijk? Hoe zit het met extra kosten zoals parkeren? Online winkelcentrum beslist.nl heeft een onderzoek gedaan naar de entreeprijzen van 12 grote pretparken in en rondom Nederland en vergeleek de prijzen met vorig jaar.

Online reserveren is een must

In verband met het corona-virus hebben ook attractieparken maatregelen moeten treffen. Het is deze zomer bijvoorbeeld niet meer mogelijk om kaartjes aan de kassa te kopen. Spring dus vooral niet spontaan de auto in om vervolgens erachter te komen dat het park volgeboekt is. Bij alle onderzochte attractieparken is het momenteel alleen mogelijk om online een ticket te reserveren, waarbij je gelijk een dag moet uitkiezen. Zo moet je bij de Efteling daarnaast ook nog je tijdslot voor aankomst kiezen. Een dagje naar een attractiepark vraagt deze zomer dus om wat extra planning.

Goedkoopste toegangstickets zijn gemiddeld al 2% duurder

De goedkoopst beschikbare tickets in het hoogseizoen zijn gemiddeld 2% gestegen. De online ticketprijzen fluctueren echter bij veel attractieparken per dag en dit betekent dus dat je een ticket slim kan aanschaffen en zo het minst merkt van de verhoging. Nummer 1 favoriet in Nederland, de Efteling, is daarentegen een uitzondering op deze flexibele prijzen en is met een constante onlineprijs van 45 euro het duurste attractiepark van Nederland. Per gezin ben je voor een dagje Efteling maar liefst 22,50 euro duurder uit dan vorig jaar (€192,50 voor het hele gezin). Van de top 10 populairste attractieparken in Nederland blijkt Attractiepark Slagharen het goedkoopste uitje te zijn voor het hele gezin. Voor 86,62 euro ben je met het hele gezin een dag zoet en staat je auto geparkeerd. Máár dan moet je wel slim een bezoekdatum uitkiezen, anders ben je alsnog gemiddeld €91,10 kwijt voor het gehele gezin (inclusief parkeren). Ben je iets minder flexibel qua datum? Dan ben je gemiddeld gezien het goedkoopst uit bij Avonturenpark Hellendoorn, daar betaal je namelijk gemiddeld in de gehele maand augustus €88,- voor een dagje weg met het gehele gezin inclusief parkeerticket. 

Parkeren is 12% duurder dan vorig jaar bij de populairste pretparken

Kom je met de auto? Dan moet je dit jaar wat geld bijleggen, de kosten hiervan zijn voor de onderzochte favoriete top 5 Nederlandse pretparken namelijk met 12 procent (0,97 euro) toegenomen. Het duurste parkeerticket betaal je bij de Efteling voor maar liefst 12,50 euro per auto. Dit parkeerticket is overigens 25 procent duurder geworden ten opzichte van vorig jaar, waar een parkeerticket ‘nog maar’ 10 euro kostte.

Over de grens online ticketprijzen tot 21% gestegen

Van plan om met het hele gezin in augustus een attractiepark over de grens te bezoeken? Gemiddeld gezien zijn de onderzochte buitenlandse attractieparken 7% duurder ten opzichte van vorig jaar. Uit onderzoek van beslist.nl blijkt dat de goedkoopste online tickets van het Belgische Bobbejaanland 21 procent duurder zijn dan vorig jaar. Voor een dagje fun ben je in dit attractiepark gemiddeld 115,60 euro per gezin kwijt als je het goedkoopste ticket boekt. Daarnaast was je per gezin voor het populaire Phantasialand in Duitsland vorig jaar nog 33 euro duurder uit dan onze geliefde Efteling. Deze zomer ben je echter goedkoper uit in Phantasialand. Een dagje uit met het gezin kost hier namelijk 176 euro, waar je vorig jaar nog 203 euro kwijt zou zijn per gezin (inclusief auto).

Zijn we dit jaar dus duurder uit? Ja, gemiddeld gezien zijn we per gezin duurder uit. Je kan echter gebruik maken van de flexibele online ticketprijzen, deze fluctueren namelijk bij de meeste attractieparken per dag. Heb je wat tijd over? Haal dan je voordeel uit het zoeken naar de goedkoopste dag om met je gezin eropuit te gaan, in sommige gevallen kun je dan zeker goedkoper een leuk dagje uit beleven dan vorig jaar.

Dit onderzoek is uitgegaan van:

  • Reguliere tickets, speciale acties zijn hier niet in meegenomen.
  • Bij de vanaf prijzen is de goedkoopste prijs met datum genoteerd. Deze prijzen kunnen per dag verschillen, dit is een momentopname. Er is in dit onderzoek slechts gekeken naar zaterdagen en zondagen in augustus.
  • Prijzen voor vier personen zijn gebaseerd op tickets voor volwassen voor een eerlijke vergelijking. De leeftijdscategorie voor kindertickets verschillen onderling per pretpark te veel.
  • Parkeerkosten zijn gebaseerd op 1 auto.

Bron en meer informatie: www.beslist.nl/info/dagje-weg.html