De branchevereniging voor privé sauna’s BPSE, heeft een brandbrief verstuurd naar de Tweede Kamer waarbij alle leden zijn uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een privé sauna naar keuze. Met deze uitnodiging luidt de branche tegelijkertijd de noodklok.

De branchevereniging voor privé sauna’s BPSE, heeft een brandbrief verstuurd naar de Tweede Kamer waarbij alle leden zijn uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een privé sauna naar keuze. Met deze uitnodiging luidt de branche tegelijkertijd de noodklok.

Ondanks overleg met MKB Nederland, de Veiligheidsregio’s en een uitgebreid COVID-19 protocol om hygiëne en veiligheid te garanderen, moeten privé sauna’s tot 1 september gesloten blijven. De branche verwacht een financiële strop van 2,5 tot 5 miljoen euro en vele faillissementen. Tweede Kamerleden kunnen niet alleen met eigen ogen zien hoe de hygiëne- en veiligheidsrichtlijnen in privé sauna’s worden toegepast, ze krijgen ook allemaal de mogelijkheid om de faciliteiten kosteloos uit te proberen. 

Voor privé sauna’s in Nederland zijn de COVID-19 maatregelen desastreus. Tot 1 september moeten ze, tegen het advies dat het Ministerie van Volksgezondheid in maart van dit jaar gaf, dicht blijven. “Bijzonder”, zegt Frans Kragten, voorzitter van de BPSE en oprichter van privesauna.nl. “Onder de huidige regels moeten alle sauna’s tot 1 september gesloten blijven. Ook privé sauna’s waar alleen duo’s mogen komen. Privé sauna’s worden in de meeste noodverordeningen onder één noemer geplaatst met openbare sauna’s. Dit is onjuist en er zijn grote verschillen tussen openbare sauna’s en privé sauna’s. Er is bovendien een uitzondering die leidt tot grote verbazing. En dat is dat zijn sauna’s die onderdeel zijn van een B&B, vakantiehuisje of hotelkamer wel open mogen. Zo kan het dus dat de ene privé sauna wel open mag en de andere niet.”

Besmettingsgevaar is nihil

Met name dit laatste schiet de branchevereniging in het verkeerde keelgat. Kragten: “Onze ondernemers zijn voor 100 procent afhankelijk van de inkomsten van de privé sauna’s en juist zij hebben hun deuren moeten sluiten. De kans om besmet te raken in een privé sauna is nihil. Er mogen maximaal twee mensen in een privé sauna en er is geen contact met andere bezoekers en de uitbater. Bovendien zijn er extra maatregelen getroffen om zelfs een minieme kans op besmetting te verkleinen. Locatiemedewerkers blijven op 1,5 meter afstand, saunafaciliteiten worden extra goed schoongemaakt en tijd tussen vertrekkende en arriverende gasten is verdubbeld. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft op 26 maart jl bevestigd dat privé sauna’s open konden blijven. Helaas is dit in de uiteindelijke besluiten niet meegenomen.”

Er wordt actief gehandhaafd met als gevolg dat ondernemers die toch proberen het hoofd boven water te houden na waarschuwing een dwangsom kunnen krijgen die oploopt tot wel 50.000 euro. Kragten: “Ik hoop dat de Kamerleden hun regels willen heroverwegen om te voorkomen dat meer ondernemers in zwaar weer terecht komen. Wij kunnen volgens alle RIVM-protocollen werken. En wij nodigen Kamerleden uit om dit zelf te aanschouwen in een van de 120 privé sauna’s in Nederland.” 

Over privé sauna’s: 

  • In Nederland zijn 120 privé sauna’s; 
  • Dit zijn allemaal kleine ondernemers ingeschreven bij de KVK;
  • Privé sauna’s zijn soms onderdeel van een B&B of vakantiehuisje, zij mogen wel gasten ontvangen onder de huidige regels;
  • België is voorloper op het gebied van privé-sauna’s. Dat land telt er zo’n 1.000;
  • Op jaarbasis bezoeken in Nederland 200.000 mensen een privé sauna, dit aantal groeit jaarlijks met 20%;
  • Zij betalen 100 tot 200 euro per bezoek van gemiddeld 3 tot 4 uur;
  • Privé sauna’s maken saunabezoek ook mogelijk voor mensen met een moslimachtergrond, of zij die zich schamen voor hun lichaam of hun lichaam om een andere reden niet wil delen met of mogen tonen aan een vreemde;
  • Een sauna-unit behaalt op jaarbasis voor een gemiddelde omzet van 1,5 ton op jaarbasis.

Meer informatie: www.privesauna.nl