Veel onduidelijkheid voor vakantieparken door veiligheidsregio’s die een eigen koers varen

Mag een camping of vakantiepark nou wel of niet open blijven? De Rijksoverheid heeft (nog) geen sluiting verplicht gesteld. Diverse van de 25 veiligheidsregio’s nemen deze beslissing wel. Brancheorganisatie HISWA-RECRON is zeer ongelukkig met de verschillen per regio, die zorgen voor veel onduidelijkheid bij ondernemers en bezoekers.

26 en 27 maart zijn door veiligheidsregio’s nieuwe noodverordeningen vastgesteld waarbij nu in veel diverse regio’s verschillend beleid gevoerd wordt. Inmiddels is duidelijk dat een complete lockdown in Zeeland en Twente door de noodverordeningen van de veiligheidsregio’s een feit is voor campings en vakantieparken. HISWA -RECRON denkt dat dit onnodig is, omdat deze bedrijven voldoen aan alle strenge regels opgelegd door het kabinet.

In andere regio’s is besloten dat gemeenschappelijke sanitaire gebouwen op kampeerterreinen worden gesloten. In sommige regio’s geldt dit ook voor jachthavens. Dit besluit vindt HISWA-RECRON ook niet acceptabel.: “Ondernemers beseffen als geen ander dat gezondheid van gasten en medewerkers voorop staat. En uiteraard is het topprioriteit dat we snel coronavrij zijn. Maar juist daarom hebben we de toch al strikte Rijksrichtlijn vertaald in nog strengere regels voor al onze leden om er zeker van te zijn dat het veilig is.”

Meer informatie: www.hiswarecron.nl

Nieuwe rol voor vakantieparken

Door eerdere beperkingen rond de coronacrisis zijn op de parken alle centrale voorzieningen gesloten. HISWA-RECRON directeur Geert Dijks legt aan de NOS uit: “Je moet je voorstellen dat daar juist nu veel mensen zitten die bijvoorbeeld in quarantaine zijn gegaan. Maar ook zorgpersoneel dat graag vlak bij het werk wil verblijven. En mensen die thuis niet kunnen werken met schreeuwende kinderen op de achtergrond.”

Roompot vakantiepark Schaik

Een voorbeeld van de nieuwe rol zien we in het Noord-Brabantse Roompot Vakantiepark Schaijk. Zij stellen 15 vakantiewoningen ter beschikking aan het ondersteunend personeel van het ziekenhuis Bernhoven. Door de grote drukte en de lange werkuren door het coronavirus is het woon-werkverkeer voor velen een grote last. Indien de capaciteit van het park verder zou dalen, sluit het Roompot vakantiepark niet uit dat het nog extra woningen aan het ziekenhuis en Brabant Zorg kosteloos zal aanbieden.

Hoewel elke vakantiewoning comfortabel plaats biedt voor 4 of 6 personen, zal elk vakantiehuis maar aan 1 persoon worden aangeboden. Na een lange werkdag heeft iedereen nood aan wat rust, redeneert men. Bovendien geldt de landelijke norm dat alleen gezinsleden momenteel in hetzelfde huis mogen slapen. Twee collega’s dezelfde woning aanbieden is op dit moment niet aan de orde, hoewel elke vakantiewoning voldoende kamers telt.

Ook de hotel– en Bed&Breakfast-sector kent inmiddels al diverse voorbeelden van accommodaties die worden ingezet ter ondersteuning.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *