Extra handhaving op illegale vakantieverhuur in Amsterdam

Deze en volgende week zet de gemeente Amsterdam extra handhavingscapaciteit in om in stadsdeel West te controleren op illegale vakantieverhuur. Uit dit stadsdeel komen overlastmeldingen binnen bij Zoeklicht, het meldpunt voor woonfraude. Maandag werd in de West-Indische buurt al een illegaal hotel voor 3 maanden gesloten wegens brandonveiligheid.

Amsterdam
Dichtgetimmerd
In het appartement waren 6 logiesverblijven gemaakt met leuke namen die je ook in een normaal hotel soms ziet, zoals de Harry Potter kamer, de Vondel kamer en de Van Gogh kamer. Op het moment van controle en sluiting verbleven 11 toeristen in het illegale hotel. Niet alleen is het illegale hotel dichtgetimmerd; de eigenaar en huurder van de woning krijgen ook allebei een boete van € 20.500 wegens woningonttrekking.

Teveel toeristen in de woning? € 20.500 boete!
De handhavers troffen ook appartementen aan waar teveel toeristen verbleven. Een van de voorwaarden waaronder je je woning mag verhuren in Amsterdam, is dat je aan niet meer dan 4 mensen tegelijk mag verhuren. Dit om overlast voor omwonenden te beperken. Maar verhuur aan groepen is natuurlijk wel erg aantrekkelijk. Je kunt immers een hoger bedrag per nacht vragen en wordt zo slapend rijk. In één gecontroleerd appartement werden 5 toeristen en in een ander 6 toeristen aangetroffen. In een grote woning vlakbij de Foodhallen in Oud-West werden zelfs 8 toeristen aangetroffen die maar liefst € 4000 hadden betaald voor 6 nachten in het appartement. Voor het verhuren aan meer dan 4 mensen krijgen de eigenaren van de woningen ieder een boete van € 20.500.

Er werden ook 2 boetes van € 6.000 gegeven voor het niet melden van vakantieverhuur bij de gemeente.

Bron: gemeente Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *