CBS telt lang niet alle overnachtingen (in Zeeland) mee

Het CBS telde ruim 10 miljoen overnachtingen in de provincie Zeeland in 2017. Het aantal overnachtingen gebaseerd op inkomsten toeristenbelasting van Zeeuwse gemeenten (inclusief tweede woningen) is naar schatting maar liefst 17,1 miljoen! Kenniscentrum Kusttoerisme zocht uit waar de verschillen vandaan komen.

Op basis van cijfers vanuit CBS is de gemiddelde
bezetting voor slaapplaatsen berekend.

Voor een analyse van het verblijfstoerisme wordt meestal gebruik gemaakt van cijfers van het CBS. Het CBS meet het aantal overnachtingen van Nederlandse en buitenlandse gasten bij toeristische accommodaties, ook als zij met een zakelijk motief reizen. Bij de aanpak van het CBS blijft een deel van het verblijfstoerisme buiten beeld. Kleine (vaak particuliere) logiesaanbieders worden door het CBS niet meegeteld. Ook het verblijf van vaste gasten (mensen met een eigen vakantieverblijf zoals een stacaravan of tweede woning) blijft buiten beschouwing. Ten slotte blijft ook de watersport en cruisevaart buiten beeld.

Hoe verging het de Zeeuwse toeristische sector in 2017?
De constatering is afkomstig uit een analyse van Kenniscentrum Kusttoerisme over de stand van zaken in toeristisch Zeeland in 2017. Daaruit blijkt een relatief stabiel beeld, met een licht groei van bezoekers uit het buitenland en een licht krimp van binnenlandse vakantiegangers.

Meer informatie: Kerncijfers vrijetijdseconomie Zeeland 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *