Aantal overnachtingen Vlaanderen blijft gelijk, ondanks crisis

Van begin januari tot eind augustus 2012 boekte toeristisch Vlaanderen bijna hetzelfde aantal overnachtingen (17.425.369) als in dezelfde periode in 2011. Bij de aankomsten (aantal toeristen en zakenlui) zien we een lichte stijging van 1 %. Vooral de kust kreeg het te verduren en kende een daling van 5 %, vooral te wijten aan het slechte weer in juli en het EK voetbal in juni, wat voor minder toeristen uit de buurlanden zorgde. Dit maakte Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois vandaag bekend.

“Ondanks de economische crisis zien we dat de toeristische sector heel goed stand houdt,” aldus minister Bourgeois. “Het aantal overnachtingen is in Vlaanderen ten opzichte van vorig jaar bijna gelijk gebleven. De kunststeden boeken mooie resultaten: uitschieters zijn daarbij Leuven, met groeicijfers van 16,3% , Antwerpen met 6,8%, Mechelen met 8,2 % en Gent met 5,8 %.”

Vooral de maanden januari, februari en mei kennen een erg sterke groei (+6%) en ook in maart en april is er een mooie stijging van het verblijfstoerisme. Juni en juli kenden een daling, augustus een stijging van 1 %.

Het toerisme uit de Rusland, Japan en China tonen zeer sterke groeicijfers: +30% voor Japan, 19 % voor China en +18% voor Rusland. De Verenigde Staten startte het jaar met een matige groei en kende in augustus voorlopig de beste maand met 11 % meer overnachtingen.

Vanuit Nederland, onze belangrijkste buitenlandse markt, kregen we in de eerste acht maanden van dit jaar 180.000 overnachtingen minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, wat neerkomt op een daling van 6,8 %. Toch blijft Nederland met voorsprong de belangrijkste buitenlandse markt.

De kust kende een moeilijk seizoen te wijten aan externe factoren, met een daling van 5 % als gevolg. Het slechte weer in juli en het EK voetbal in juni zorgde voor minder toeristen uit de buurlanden.

Bron: persbericht Vlaams minister van Toerisme, Geert Bourgeois

Meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/cijfers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *