Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2018 weer verschenen

Het jaarlijkse Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd is verschenen. Het rapport biedt vooral een blik op de ontwikkelingen in de Nederlandse vrijetijdssector t/m 2017. Dat is een positief beeld als we kijken naar de groei van de sector.

Staatssecretaris Mona Keizer nam op 20 november het eerste exemplaar van het trendrapport in ontvangst. Zij was blij dat er ook aandacht was voor de negatieve impact van overtoerisme: “Toerisme, recreatie en vrije tijd in de warme belangstelling staat van heel veel organisaties. Het is echt booming business en dat blijkt ook maar weer eens uit dit Trendrapport. Maar het wordt sommige mensen ook wel eens te veel. Dan is de vraag niet zozeer hoe je tot het verspreiden van toerisme komt maar hoe je toeristen verleidt om naar andere plekken te gaan.”

Verblijfsrecreatie
Het aantal huisjesterreinen in Nederland is in 2017 wederom redelijk stabiel gebleven en komt uit op in totaal 1.536 terreinen. De dalende trend in kampeeraccommodaties heeft zich ook in 2017 voortgezet, maar lijkt wel af te vlakken. Het aantal groepsaccommodaties in Nederland is net als vorig jaar toegenomen, dit jaar met maar liefst 7 procent.
Voor de huisjesterreinen was 2017 een prima jaar met bijna 5 procent meer gasten uit Nederland en maar liefst 10 procent meer gasten uit het buitenland. Het aantal gasten dat een kampeerterrein bezoekt is in 2017 fors gedaald. De daling wordt veroorzaakt doordat het kamperen in eigen land met bijna 8 procent is afgenomen. Gelukkig heeft de stijging van buitenlandse gasten op kampeerterreinen (+ 9 procent) zich doorgezet. Ten opzichte van een jaar eerder verbleven in 2017 zo’n 157.000 meer gasten op een Nederlandse groepsaccommodatie, een stijging van bijna 12 procent.

Dagrecreatie
In totaal zijn er in 2017 in Nederland zo’n 47 miljoen bezoeken gerealiseerd bij de vijftig grootste dagattracties, 8 procent meer dan in 2016.
In 2017 hebben de leden van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen meer dan 10,5 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Dat betekent voor de veertien aangesloten leden twee procent meer bezoekers dan in 2016. Daarmee zet de stijgende lijn van bezoekers vanaf 2013 zich steeds verder voort.
De 420 musea die in 2016 waren aangesloten bij de Nederlandse Museumvereniging wisten in totaal 31,7 miljoen bezoeken te realiseren, 8,7 procent meer dan in 2015. Tussen 2011 en 2016 groeide het museumbezoek met gemiddeld 9,9 procent per jaar.
Het aantal bezoeken aan professionele podiumkunstvoorstellingen bleef in 2016 stabiel op 18,2 miljoen. Tussen 2012 en 2016 groeide de belangstelling met 7 procent. In die periode groeide vooral de belangstelling voor dans- en muziekvoorstellingen.
In 2017 is het bioscoopbezoek in Nederland het tiende achtereen volgende jaar gegroeid, met 5 procent naar bijna 36 miljoen . Het gemiddeld aantal bezoeken per hoofd van de bevolking komt daarmee uit op 2,1 keer per jaar, dit is het hoogste gemiddelde sinds 1978.

Een inhoudsopgave van het trenrapport en de bestelmogelijkheden zijn de vinden op de website van Pleisureworld-NRITMEDIA.

Meer informatie: www.nritmedia.nl/store/49/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *