Toerisme in Belgisch Limburg beleeft topmaand

De zomer is veelbelovend gestart voor het toerisme en de vrijetijdseconomie in Limburg. Evenementen en outdoor attracties lokken een pak meer bezoekers dan vorig jaar, vooral de waterattracties. Veruit de meeste logiesuitbaters hadden de voorbije maand evenveel of meer toeristen te gast.

Maasplassen (foto: Kristien Wintmolders)
Maasplassen (foto: Kristien Wintmolders)

“De warme temperaturen zijn een flinke opsteker voor onze toeristische ondernemers, na het minder goede voorjaarsweer,” aldus Igor Philtjens, de Limburgse gedeputeerde van Toerisme en Cultuur. “Het Limburgse aanbod leent zich uitstekend voor dit zomertype. Fietsen, wandelen, zwemmen en andere verfrissende outdooractiviteiten in de groene natuur zijn troeven die vele bezoekers en toeristen naar Limburg lokken.”

Twee op drie logiesuitbaters hebben hogere bezetting
In juli had bijna twee derde van de Limburgse logiesuitbaters (65 procent) evenveel of meer toeristen te gast (in vergelijking met juli 2012). Zij schatten de stijging gemiddeld op 28 procent en schrijven die toe aan het goede weer en enkele grote evenementen. De uitbaters die minder gasten hadden, wijten dit aan het slechte voorjaarsweer, dat veel mensen ertoe aanzette om een zonvakantie in het buitenland te boeken.

Ook de vooruitzichten voor augustus zijn veelbelovend, blijkt uit de online bevraging van Toerisme Limburg bij 137 logiesuitbaters. Op dit ogenblik is één derde van de logiesuitbaters al voor meer dan de helft volzet, terwijl de toeristen steeds meer last minute boeken. Zeven op tien logiesuitbaters verwachten dat augustus hetzelfde of beter wordt in vergelijking met augustus vorig jaar.

Weer lokt toeristen naar buiten en het water
De outdoorattracties spreken allemaal van een mooie stijging in vergelijking met juli vorig jaar, blijkt na een telefonische bevraging door Toerisme Limburg. Vooral waterattracties profiteren van het warme weer.
“Het is al tien jaar geleden dat het Waterparadijs van Wilhelm Tell in Opglabbeek zo goed draaide,” bevestigt eigenaar Lode Nulmans. “Van de bezetting van onze campings hadden we meer verwacht, want het is toch uitstekend kampeerweer.”

Zoals voorspeld kon worden, doen de indoorattracties het over het algemeen minder goed door het aanhoudende warme weer. Maar op een hete dag blijken binnenattracties een goed alternatief. Alhoewel het in juli zeker geen museumweer was, kreeg het Gallo-Romeins Museum in Tongeren zowat 10 000 bezoekers voor de tentoonstelling ‘De Etrusken – Una storia particolare’ en de dagelijkse workshops voor kinderen.

De drank- en eetgelegenheden doen het goed bij het dorstige weer van de voorbije maand.
“Met maar liefst 160 fietscafés langs ons toeristische fietsroutenetwerk hoeft geen enkele fietser dorst of honger te lijden,” zegt gedeputeerde Igor Philtjens.
“Als het zo blijft zomeren, kan iedereen tevreden zijn: zowel de toerist, die voluit van de verfrissende natuur en attracties in Limburg kan genieten, als de toeristische ondernemer, die een mooie omzet kan halen. Dan wordt de zomer 2013 beslist een topperiode!”

Meer informatie: www.toerismelimburg.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *