Prima vierde kwartaal 2011 voor de horeca

In het vierde kwartaal van 2011 heeft de horeca 3,2 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat was vooral toe te schrijven aan hogere prijzen. Het volume steeg licht met 0,6 procent. Restaurants en cafetaria’s hebben het meest bijgedragen aan de omzetgroei in het vierde kwartaal. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Cafetaria’s toppers
Alle horecabranches noteerden in het vierde kwartaal een omzetgroei. Cafetaria’s deden de beste zaken, hun omzet groeide met 7,5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De prijzen bij cafetaria’s stegen met 3,2 procent, het volume was 4,2 procent hoger. Bij restaurants kwam de omzetstijging uit op 4 procent.

Hotels en cafés minder goed
Vergeleken met de eetgelegenheden deden hotels en cafés het minder goed. Hotels boekten 0,8 procent meer omzet. Bij cafés was de omzetgroei 1,1 procent. De prijzen in cafés stegen met 2,4 procent, het volume was 1,3 procent lager dan een jaar eerder.

Over heel 2011 heeft de horeca 4,9 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. In 2010 kromp de omzet nog met bijna 1 procent. De grootste omzetgroei behaalden de horecabedrijven in de eerste twee kwartalen van 2011. In de tweede helft van het jaar is de omzetgroei meer dan gehalveerd. Alleen cafetaria’s vormden een uitzondering op deze ontwikkeling.

Bron: cijfers CBS

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *