Vlaamse recreatiesector bezorgd over toepassing natuurwetgeving (+update)

De Vlaamse brancheorganisatie voor recreatieondernemers RECREAD roept haar leden op om te controleren of hun terrein wordt aangewezen als ‘Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen’ (MKWB), ook wel zonevreemde bossen genoemd. Het gaat om bossen gelegen buiten de groene bestemmingen: in woongebied, industriegebied, recreatiegebied, landbouwgebied of in een andere niet-groene bestemming.

update 21/5: De nieuwe boskaart heeft inmiddels voor zoveel protesten gezorgd dat Vlaams Minister President Geert Bourgeois heeft besloten om de omstreden kaart voorlopig in te trekken. (zie o.a. tijd.be)

In principe zijn alle bossen beschermd door het Bosdecreet. Maar in gebieden die niet bestemd zijn als natuur-, bos- of parkgebied, zijn de bossen volgens de overheid minder goed beschermd en kwetsbaar. De meest waardevolle van die kwetsbare bossen zijn nu samen op een kaart gezet. Via een verstrengde procedure voor ontbossing zullen de aangeduide bossen op die kaart voortaan meer beschermd worden.

Voor de recreatiegebieden gaat het om zo’n 1352 hectare die ingekleurd werd op de kaart. Het gaat vooral om recreatiegebied in de provincies Limburg en Antwerpen.

De Vlaamse Regering heeft de kaart ‘Meest Kwetsbare Waardevolle Bossen’ voorlopig vastgesteld op 31 maart 2017. De kaart wordt nu onderworpen aan een openbaar onderzoek. Van dinsdag 16 mei 2017 tot en met vrijdag 14 juli 2017 kunt u hierop opmerkingen indienen.

De eventuele inkleuring van bos op uw bedrijf op deze kaart heeft mogelijk grote impact op de verdere ontwikkelingskansen van uw bedrijf. Het verwijderen van dergelijke bossen is immers verboden. Waar vroeger een stedenbouwkundige vergunning of omgevingsvergunning volstond voor ontbossing via de gemeente zal nu een strengere afwijkingsprocedure gelden via de voltallige Vlaamse Regering op advies van Agentschap Natuur en Bos.

Recread vraagt ondernemers om na te gaan of er eventueel bos op het recreatiebedrijf opgenomen is op de MKWB-kaart en dus straks onderhevig zal zijn aan een verstrengde procedure bij eventuele ontbossing. De kaart is te raadplegen via het online geoloket MKWB via de website https://www.natuurenbos.be/openbaaronderzoek. Via het online geoloket MKWB kunnen ook opmerkingen worden ingediend t/m 14 juli 2017.

Bron en meer informatie: www.recread.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *