NVWA: er wordt nog te vaak gerookt in festivaltenten

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2018 bij 115 inspecties op evenementen en festivals 55 boetes en 2 schriftelijke waarschuwingen gegeven omdat het rookverbod niet goed werd nageleefd.

Ook bezoekers en medewerkers in festivaltenten moeten beschermd worden tegen meeroken. Het is daarom belangrijk dat bezoekers van festivals zich houden aan het rookverbod in festivaltenten en dat organisatoren zorgen dat het rookverbod goed wordt ingesteld, aangeduid en gehandhaafd.

Controles rookverbod

De NVWA heeft in 2018 3.043 risicogerichte controles op het rookverbod uitgevoerd. Bij risicogerichte controles wordt voornamelijk in cafés, shishalounges, discotheken en eetcafés die later op de avond overwegend een caféfunctie hebben gecontroleerd op momenten dat het rookverbod naar verwachting minder goed nageleefd wordt. Daarnaast controleren inspecteurs van de NVWA tijdens inspecties in het kader van de voedselveiligheid ook op de naleving van het rookverbod. Bij deze 13.718 controles zijn 177 boetes en 45 schriftelijke waarschuwingen opgelegd.

Verkoop sigaretten aan jongeren

Naast controles op het rookverbod zien inspecteurs van de NVWA er ook op toe dat bedrijven geen tabak en e-sigaretten verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Bij 4.923 risicogerichte controles op naleving van de leeftijdsgrens hebben inspecteurs 589 keer gezien dat een jongere die mogelijk nog geen 18 jaar was probeerde tabak te kopen. Bij 139 van deze kooppogingen (24%) werd de leeftijd door de verkoper niet of niet goed gecontroleerd. Deze bedrijven hebben een boete gekregen. 2 maal is de verkoop stilgelegd omdat er sprake was van het herhaaldelijk overtreden van de regels.

De NVWA heeft onderzoeksbureau Breuer&Intraval gevraagd het koopgedrag van jongeren te onderzoeken en na te gaan hoe groot de kans is dat jongeren onder de 18 jaar er in slagen tabak te kopen. Uit dit onderzoek blijkt dat ten opzichte van 2016 minder jongeren tabak proberen te kopen, maar dat de jongeren die het proberen het wel makkelijker mee krijgen bij tabakswinkels en supermarkten. Bij tabakswinkels is de slaagkans gestegen van 62% in 2016 naar 94% in 2018. Bij supermarkten is de slaagkans gestegen van 53% naar 81%.

De NVWA zet het komende jaar haar risicogerichte toezicht voort. Daarnaast ontwikkelt de NVWA een nieuwe toezichtmethode waarbij gebruik gemaakt wordt van 17-jarige testkopers.

Bron en meer informatie: www.nvwa.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *