HISWA-RECRON roept op tot noodmaatregelen voor de recreatiesector

HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, roept het kabinet op om met spoed het maatregelen pakket van VNO-NCW en MKB Nederland uit te voeren.

Verzamelde informatie op: #CoronaRecreatie

De toeristisch-recreatieve sector is extra kwetsbaar nu het coronavirus in alle hevigheid in Nederland is losgebarsten. Boekingen op vakantieparken en recreatiebedrijven lopen achter en reeds bestaande reserveringen worden geannuleerd.

De aangekondigde maatregelen, mede vormgegeven door HISWA-RECRON, zoals de werktijdverkorting, borgstellingsregeling voor het mkb en een soepeler fiscaal beleid moeten ook toepasbaar zijn voor de specifieke situatie van bedrijven in de vrijetijdssector. Veel bedrijven zijn enkel het vakantieseizoen open, werken met tijdelijke contracten en hebben niet de fiscale mogelijkheden om leningen later terug te betalen.

Voor de recreatie- en watersportsector is het van groot belang dat de regelingen met spoed worden ingevoerd en direct toegankelijk en werkbaar zijn voor met name mkb-bedrijven. Vrijwel alle bedrijven in deze sector zijn seizoensbedrijven die 60 tot wel 80% van hun jaaromzet moeten verdienen in vijf tot zeven maanden vanaf nu. Dat geldt bijvoorbeeld voor buitensportbedrijven, recreatieparken, attractieparken, bootverhuurders en zeilscholen. Ruim 70% van deze ondernemingen zijn kapitaalintensieve kleine familiebedrijven met beperkte financiële reserves die afhankelijk zijn van Nederlandse én buitenlandse gasten.
“Onze leden verkopen plezier door mensen samen te brengen in de vrije tijd en tijd is vergankelijk”, zegt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. “Tijd kun je niet bewaren en op voorraad houden. Als er annuleringen komen en geen nieuwe boekingen is er geen omzet. Je kunt dit na het seizoen niet inhalen en het seizoen start vandaag.”

Daling van boekingsomzet

Momenteel melden bedrijven die zich richten op arrangementen en uitjes voor families, scholen en personeel een daling van de boekingsomzet van wel 70% ten opzichte van vorig jaar. De boekingen van individuen en huishoudens waren nog redelijk op peil, maar met het thuisblijfadvies worden ze nu geconfronteerd met annuleringen en een reserveringsstop. De verwachting is dat veel seizoensgebonden bedrijven de komende weken in liquiditeitsproblemen komen.

Meer spoedmaatregelen

Volgens HISWA-RECRON is het belangrijk dat er extra maatregelen komen voor verdergaande scenario’s. De samenwerkende ondernemersorganisaties hebben daar op 12 maart voorstellen voor gedaan. “Die maatregelen moeten het liefst binnen twee weken klaar zijn en direct eenvoudig en toegankelijk worden gemaakt zonder bureaucratie bij noodsituaties. De werktijdverkorting moet uitgebreid worden voor alle typen contracten, met vooruitbetaling en langere looptijd om zo ook voor watersport- en recreatiebedrijven een oplossing te bieden. De omzet van de 50.000 mkb-vrijetijdsondernemers is bijna 90 miljard euro, twee keer groter dan de landbouw en net zo groot als de bouwsector. Bijna 1 op de 13 werknemers verdient zijn inkomen in de vrijetijdssector.  Ondernemers en hun medewerkers van ‘Nederland Vakantieland’ willen we graag behouden”, stelt Dijks. HISWA-RECRON dringt bij de minister van Economische Zaken aan om per heden een crisisteam toerisme en recreatie in te richten.

Bron en meer informatie: www.hiswarecron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *