Techmuseum zet handleiding voor prikkelarme ruimte online

Deepak Metha, een medewerker van science museum Technopolis in Mechelen (Be) heeft een prikkelarme ruimte ontwikkeld. Hij deed dit voor Quinten, een 9-jarige jongen met mentale beperking, ADHD en Autisme Spectrum Stoornis (ASS), die nood had aan een ‘cocon’ om tot rust te komen. Metropolis denkt dat dit soort ruimtes op meer plekken van pas komen en deelt de handleiding daarom online.

In het TV-programma Team Scheire op Canvas schakelt Lieven Scheire de hulp in van een team van ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs, ook bekend als de makers. Een van die makers is Deepak Mehta, een creatieveling zonder grenzen die in Technopolis zijn roeping heeft gevonden door kinderen zelf de handen uit de mouwen te laten steken. Samen met de andere makers bedacht hij voor Team Scheire creatieve en concrete oplossingen voor dagdagelijkse problemen van mensen die omwille van een beperking of andere problemen niet ten volle van het leven kunnen genieten.

Zo maak je zelf een prikkelarme ruimte
Omdat meer mensen nood hebben aan een stille ruimte, maakte hij – na afloop van de opnames voor Team Scheire – in Technopolis een video en online handleiding (Instructable). Op basis hiervan kan je zelf een prikkelarme ruimte bouwen.
Het gaat hierbij niet om identiek dezelfde constructie als in het programma, maar dat hoeft ook niet. Het is net de bedoeling van het programma dat “makers” zelf experimenteren met de materialen die ze voorhanden hebben. Eens je goed snapt wat het probleem is en het analyseert, dan kan je zelf een oplossing op maat bedenken. Met een beetje verbeelding kan je dan nog andere toepassingen vinden voor de prikkelarme ruimte.

Meer informatie: www.instructables.com/id/Opplooibare-Prikkelarme-Ruimte-Geodetische-Koepel/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *