Campinghouders Ommen boos: ‘Toeristentax aan de max!’

Recreatie-ondernemers uit Ommen zijn boos op de gemeente. Het college is voornemens de toeristenbelasting te verhogen met 10%  tot €1,10 p.p.p.n. Over deze verhoging zijn de recreatie-ondernemers niet geïnformeerd en nu het goed gaat met de gemeente vinden ze de stijging ook onevenredig hoog en niet in verhouding met de tarieven in de rest van het Vechtdal.

Beerze Bulten

Wat de campinghouders in Ommen met name dwarszit is dat ze niet over het voornemen tot verhoging zijn geïnformeerd door de gemeente. Het college beroept zich in het belastingplan, waarin de verhoging vermeld wordt, op een brief die de ondernemers nooit ontvangen hebben. Ook is het voornemen tot verhoging niet in het recreatieplatform aan de orde geweest. Van dit recreatie-overleg, onder leiding van Gastvrij Overijssel, is de wethouder lid.

Vechtdaltarief

“De forensenbelasting is verlaagd, de hondenbelasting is afgeschaft en nu mag de toerist de kas van de gemeente spekken. De opbrengst van de toeristenbelasting in Ommen verdwijnt rechtstreeks in de algemene middelen van de gemeente Ommen en daar ziet de toerist niets van terug.” De campinghouders: “Elk jaar overnachten heel veel toeristen in Ommen; het zou toch mooi zijn als de opbrengst gebruikt zou worden om te investeren in toerisme.” Het aantal overnachtingen is de afgelopen jaren gestegen in Ommen. De ondernemers vragen zich af waarom de taks verhoogd moet worden. “De financiële situatie van de gemeente is een stuk beter dan een aantal jaren geleden.” Ook wordt gepleit voor een zogenaamd ‘Vechtdaltarief’ een gelijk tarief voor de drie Vechtdal gemeenten: “Ommen prijst zichzelf uit de markt op deze manier, toerisme is een hele belangrijke economische pijler voor Ommen qua werkgelegenheid en spin off voor winkeliers en horeca; laat de gemeente daar zuinig op zijn”, aldus de campinghouders.

Actie

Donderdagavond wordt het belastingplan in de gemeenteraad besproken en voorafgaand zullen de recreatie- ondernemers zich verzamelen voor het gemeentehuis met enkele speciale gasten. Ze zullen de gemeenteraad oproepen tegen het voorstel van het college te stemmen. Ook hebben diverse campinghouders hun gasten gevraagd om via sociale media hun ongenoegen kenbaar te maken over de voorgenomen verhoging van de toeristentax.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *